Какви ще са новите санкции срещу Русия

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

13.11.2014 | 15:45 Редактор: Георги Стоянов
Какви ще са новите санкции срещу Русия

Къде се намираме в цялата тази дискусия. Какво има на масата, потенциално, когато говорим за санкции?

Райън Чилкот: Има три опции. Едната е просто да разширим списъка от лица, на които са наложени санкции.

Чухме германския канцлер да говори за това по-рано миналата седмица заради тези избори в източната част на страната, които западът определи като незаконни.

Тя каза, че лицата, свързани с подготовката на тези избори трябва да бъдат санкционирани.

Но сега, тъй като изглежда, че сме отвъд този етап, все повече се говори за икономически санкции и те могат да са два вида.

Единият е да се разшири кръга от компании, които са обект на ограничения – например руски компании и достъпът им до капиталовите пазари.

Още по темата

Може броят на тези компании да бъде разширен. Но също така може да станем свидетели на повече ограничения за западните компании на руския пазар, както и на техните връзки с руски компании.

Да вземем например BP. Те държат 20% от Роснефт. Не казвам, че това ще се случи, но например, едно от нещата, които те могат да направят, е да кажат, вие вече не може да получавате дивиденти от вашето участие в Роснефт.

Това е нещо, което те могат да кажат и ще е в рамките на ограниченията за начина, по който западните компании могат да правят бизнес с Русия.

Така че чухме доста по-агресивни изказвания, както от страна на Европейския съюз, така и от страна на Съединените щати, от вчера, когато НАТО направи доста сериозни коментари за руските действия. Чуйте:

Нямаме сигнал за съжаление, но ние чухме доста за ефекта от тези санкции върху руската икономика. Какъв е ефектът обаче върху Украйна. Предполагам че е катастрофален поне в източната част на страната?

Райън Чилкот: Да, ако погледнем кредитните суапове за защита от фалит, които хората купуват, за да защитят инвестициите си в облигации, те говорят за това, че шансът Украйна да фалира е 67%.

Доходността на тези облигации, ако погледнем деноминираните в долари 3-годишни украински ДЦК, тя е около 17%.

Тя нарасна с 1,5% вчера и с 4,5% за последната седмица. Тази цена е почти 4 пъти по-голяма от цената, която плащат други развиващи се пазари за финансирането си.

И ако погледнете валутата им. Ние говорихме за рублата и колко зле се представя тази година. Украинската валута обаче е изгубила 48% от стойността си от началото на годината.

Истинският въпрос тук е, какво руският президент ще направи сега? На трейдърите не им е лесно да разберат това.

А ти какво мислиш?

Райън Чилкот: Вижте, спорът е много ожесточен, защото руснаците отричат, че изпращат войници и танкове в източната част на страната, че увеличават военното си присъствие в източна Украйна, сега в навечерието на срещата на Г-20.

Реално не сме стигнали доникъде. Бунтовниците не изглеждат доволни от това, което имат.

Има огромни енергийни проблеми в източната част на страната, имам предвид способността им да се отопляват през зимата, да се снабдят с продоволствията от които се нуждаят.

Русия изпитва подобни проблеми в анексирания Крим, при осигуряване на продоволствия за населението там.

Така че няма да се изненадам, ако станем свидетели на драматична ескалация на ситуацията.