Ще фалира ли италианската Monte dei Paschi

Коментар на Елайза Мартинузи за телевизия Bloomberg от Милано

13.11.2014 | 15:37 Редактор: Георги Стоянов
Ще фалира ли италианската Monte dei Paschi

Елайза, какво стои зад тези по-големи от очакваното загуби, те са много, много по-големи, отколкото пазарът очакваше?

Елайза Мартинузи: Да, трябва обаче да отстъпим крачка назад за секунда и да погледнем на оценката на активите, извършена от Европейската централна банка.

Те се опитаха да стандартизират начина, по който банките в региона оценяват активите си. И в случая с Paschi се оказа, че някои от заемите, които банката отчиташе като добри, всъщност е трябвало да бъдат признати за лоши.

Така че през годината кредити за над 2 милиарда евро бяха признати за лоши. В същото време има разходи за преструктуриране, тъй като банката се опитва да се реорганизира, да ограничи дейността си, включително като освободи персонал. И разбира се, това увеличава тези еднократни разходи.

Още по темата

Много е трудно да разберем, какво става с тази компания, както и с движението на акциите й, защото един ден те се сриват с 6%, а на следващия поскъпват с 1,5%, въпреки, че междувременно се появиха тези данни. Това е малка компания. На какво се дължи движението на акциите й сега?

Елайза Мартинузи: Предполагам, че трябва да разгледате по-дълъг период от време. Както казахте, акциите поскъпнаха с над един процент тази сутрин, докато вчера изгубиха 6% в очакване на резултатите.

Това е един от индикаторите, които следим, след като резултатите от стрес тестовете на ЕЦБ бяха публикувани на 26 октомври.

Акциите на банката са изгубили 36% и това е свързано с допълнителния капитал, който банката трябва да набере – 2,5 милиарда.

Те се опитват да ги съберат от акционерите през следващите месеци.