Банките в САЩ са добре: Горман

13.11.2014 | 11:09
Банките в САЩ са добре: Горман

Главният изпълнителен директор на Morgan Stanley, Джеймз Горман коментира състоянието на банковата индустрия в САЩ и глобалното разследване на манипулациите на валутния пазар. Горман говори с Джон Доусън в предаването на Bloomberg "First Up." (Source: Bloomberg)


Още по темата

Да поговорим първо за състоянието на банковия сектор. Вие сте част от екипа на Morgan Stanley от 2006 година, а от 2012 сте изпълнителен директор. За този период преминахте и през годините на финансовата криза. Как изглеждат нещата в момента?

„Финансовият сектор в Съединените щати е в много добра форма.

Знам, че тази теза не е много популярна и много хора не вярват в нея, след периода на кризата.

Но това, което свършиха регулаторите, количеството капитал, което набраха банките, нивото на показателите за ликвидност, стрес-тестовете, които провеждаме през последните 5 години – в резултат на всичко това водещите банки в страната са наистина в добро състояние.“

 

 

Нека да кажем нещо и за обвиненията в манипулация на лихвените проценти. Шест банки вече бяха глобени, като Citigroup и J.P. Morgan бяха санкционирани най-сериозно. И те заявиха, по време на закритите разговори с Федералния резерв, че големите трезори могат драстично да съкратят и опростят част от своята дейност. Това ли е начинът да се спрат тези практики - след като бъде проведено разследването да се каже твърдо на тези банки, че те няма да могат повече да действат така и да поемат подобни рискове?

„Да, тук става въпрос за манипулациите на валутните пазари.

Очевидно, след като се появиха тези обвинения, имайки предвид и размера на глобите, явно наистина поведението на част от финансовата гилдия не е било приемливо.

И това трябва да се изкорени.

Тази индустрия трябва да работи на основата на общественото доверие.

Естествено, че всяка манипулация на пазарите подронва това доверие и глобите са напълно основателни.

Трябва да оставим това зад гърба си - всички тези порочни практики и противоречия, които банковата индустрия претърпя в годините преди и след кризата просто трябва да бъдат прекратени и всички изпълнителни директори биха казали същото“.

 

Тоест глобите са справедливи?

„Не знам, не мога да коментирам конкретните цифри.

Въпросният случай не касае нашата банка и не мога да дам мнение.

Но със сигурност изкореняването на всички видове порочни практики е ключово за доверието в банковата индустрия“

 

Вижте цялото интервю във видеото.