Марин Тинчев: Отношенията между Китай и Русия няма да са стабилни в дългосрочен план

Налице са позитивни сигнали за сътрудничеството между Китай и САЩ, коментира той

12.11.2014 | 21:48 Редактор: Мариета Иванова
Марин Тинчев: Отношенията между Китай и Русия няма да са стабилни в дългосрочен план

Отношенията между Русия и Китай едва ли ще бъдат стабилни в дългосрочен план, коментира в предаването Денят On Air Марин Тинчев, изпълнителен директор на консултантска компания, базирана в Пекин. В подкрепа на думите си той посочи трудните преговори по сделката за доставка на газ между страните, сключена през май месец тази година.

„В крайна сметка Китай получи дори повече от това, което искаше. Оказа се, че Русия е готова на всичко само и само да има сделка. Не го виждам като стабилно това сътрудничество в дългосрочен план. За близките години- да, но не и занапред”, коментира експертът.

По думите му едно от условията за бъдещото сътрудничество е признаването на лидерската роля в Централна Азия.

„Ако Русия приеме, че лидерът ще е Китай –не само в Югоизточна Азия, но и в Централна Азия, може би. Но там има много интереси – и на Русия, и на Китай, това е потенциален район, където би могъл да привнесе горчивина в отношенията между страните. Най-важното е, че има липса на доверие и тя е исторически  насложена- на политическо, на бизнес ниво, включително и когато става дума за взаимодействие между финансовите институции, тези исторически културни дадености оказват своето влияние,” коментира още Тинчев.

Той подчерта, че не за първи път Русия търси финансиране от Китай и допълни, че такъв случай е имало и през 2008 година. Според него причината да не бъде осигурено финансиране на Русия сега се дължи на недоволството на Пекин по отношение на водената от Москва политика в Европа и конкретно в Украйна. – „Това е разбулването на едни регионални конфликти, а Китай сам има горещи точки вътре в себе си- това са Тибет, Синдзян-уйгурският автономен регион. Това са въпроси, които Пекин не обича да разбулва.  Китай в северозападните райони граничи с Русия и това наслагва едни притеснения. В случая става въпрос за дългосрочна политика”, посочи още Тинчев.

По думите му срещата между президентите на САЩ и Китай- Брак Обама и Си Дзинпин, и постигнатото споразумение за намаляване на вредните емисии, е силен позитивен сигнал за отношенията между Пекин и Вашингтон. Той поясни, че САЩ, отказвайки се от своята Инициатива за регионално сътрудничеството и приемането на тази на Китай, която обхваща 21 държави, а не 12, от анализаторите се приема като признаване на водещата роля на Китай в региона”.

Анализаторите приемат това като признаване от страна на САЩ на тежестта на Китай в региона. –„Имаме диалог на нови ниво и говорим за двама лидери в световен мащаб- Китай и САЩ. Това няма да стане изведнъж, а постепенно”, коментира още Тинчев.