fallback

До какво ще доведе разследването за манипулации на валутните пазари

Коментар на Анна Едуардс, Марк Бартън и Манъс Крани за телевизия Bloomberg от Лондон

12.11.2014 | 16:12 Автор: Георги Стоянов

Анна Едуардс: Това вероятно е ден на разплата за някои от най-големите банки по света. CFTC, Комисията по фючърсна търговия на САЩ първа представи подробности за това, кои банки ще бъдат глобени.

CFTC е наредила на 5 банки да платят над 1,4 милиарда долара във връзка с разследването за манипулиране на валутната търговия.

Те искат Citibank, HSBC, JPMorgan, RBS и UBS да платят глоби. Няма коментар от CFTC дали са водили разговори по въпроса с Barclays.

Така че те са наредили на 5 банки да платят над 1,4 милиарда долара във връзка с това разследване.

Банките са обещали, че ще се въздържат от по-нататъшни нарушения, се казва в изявление на CFTC.

От комисията също така посочват, че някои валутни трейдъри и банки са координирали търговията си и въпросните банки не са успели адекватно да оценят рисковете за манипулиране на валутните пазари.

CFTC коментират, какво правят швейцарците, но не знаме много, какво ще стане във Великобритания.

Марк Бартън: Да, но имаме цифра. Цифрата е 1,1 милиарда лири.  Преди появата на информацията преди няколко минути, анализаторите, с които се свързахме, прогнозираха, че 6-те банки, за които се говореше – Barclays, Citibank, HSBC, JPMorgan, Royal Bank of Scotland и UBS - разбира се, за сега Barclays не се оказва сред тях - ще трябва да платят общо между 1,35 и 1,5 милиарда, така че тези 1,1 милиарда лири са по-малко от сумата, очаквана от анализаторите.

Ние обаче все още не знаме, кои са банките, които са глобени във Великобритания.

Само да поставя нещата в перспектива преди да ни разкажеш за Швейцария Манъс, Британската комисия за финансов надзор, FCA, беше първата агенция през юни 2003, която каза, че ще разследва дали валутните пазари с дневен оборот надхвърлящ  5 трилиона долара са манипулирани.

След което разследването обхвана три континента. Властите разследваха обвинения, че дилъри на най-големите световни банки са търгували преди клиентите си и са се наговаряли да манипулират ключови лихвени проценти, които, разбира се, са използвани от пенсионни фондове, управители на фондове, при определянето на пазарния курс на чуждестранни валути.  Така че FCA започна всичко това.

Манъс Крани: UBS в Швейцария. Водихме този разговор със Серджио Ермоти няколко пъти. Колко пари са заделили за глобите за тези манипулации на валутните пазари.

Интересно е, че в Швейцария те не могат буквално да глобят банката, но могат да им вземат процент от печалбата, която имат.

FINMA, швейцарските регулатори, са определили 134 милиона швейцарски франка за UBS.

Същевременно CFTC са им наложили глоба в размер на 290 милиона долара. UBS казват, че са предвидили достатъчно провизии за тези разходи. Получихме тези данни от CFTC и FINMA.

Анна Едуардс: Така че общата сума, която имаме в момента от американските и британските регулатори, е 3,2 милиарда долара.

Като добавим към това сумите, които иска FINMA, които, както ти каза, не могат да бъдат определени като глоби заради от части различния начин, по който работят регулаторите, изглежда тези 3,2 милиарда долара, поне за сектора като цяло, могат да бъдат покрити от заделените от банките средства.

Шестте банки са заделили 5,3 милиарда долара. Разбира се, глобите варират за всяка отделна банка, както и провизиите.

Манъс Крани: Така е. Остава да видим, какво ще се случи. Мисля, че първоначалните оценки бяха, че глобите ще достигнат около 5 милиарда долара и Citigroup казват, че в глобален мащаб  става въпрос за 40 милиарда долара.

Тук картината започва да се прояснява. По отношение на това, кой държи най-голям дял от валутния пазар, Citigroup е номер едно.

Данните са на  Euromoney. Те са следвани от Deutsche Bank и Barclays. Говорим за глобите.

Другото развитие, разбира се, е това, че UBS е разсрочила имунитета си в американското министерство на правосъдието до 2015.

Също така според наши източници те първо са решили да разкрият информацията пред Европейската комисия.

Но изглежда, че те са постигнали споразумение – ще платят 134 швейцарски франка на FINMA и освен това 290 милиона долара на CFTC.

Марк Бартън: А американските прокурори ще предявят ли обвинения срещу индивидуални лица през 2015? Това е големият въпрос. Запознати с аферата казват, че това може да се случи.

От министерството на правосъдието казват, че очакват признания от поне една американска компания. Това е според източник, запознат с историята.

Анна Едуардс: Доста интересно е, как регулаторите се справят с това в сравнение с манипулациите на междубанковия лихвен процент Libor.

От една хубава статия в Bloomberg днес разбираме, че това са по-големи глоби и че те са били наложени по-бързо и по-координирано, отколкото в случая с Libor, така че изглежда, че регулаторите - всъщност някои от тях го коментираха - този път искат да направят нещо по- различно във връзка с тези разследвания за манипулации на валутните пазари. Ние ще продължим да следим тази история.

Манъс Крани: Само нещо последно за UBS. До днес те имаха най-голямата глоба тук във Великобритания – 160 милиона лири през 2012.

 

fallback
fallback