fallback

Дават ли резултат санкциите срещу Русия

Коментар на Стивън Файфър, бивш посланик на САЩ в Украйна за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

12.11.2014 | 15:53 Автор: Георги Стоянов

Мислите ли, че всъщност санкциите дават резултат?

Стивън Файфър: Определено доста факти говорят за това, че санкциите имат икономически ефект, ако говорим за изтичане на капитали.

Почти ежеседмично рублата достига нови, рекордно ниски нива спрямо долара или еврото.

Последните прогнози на руската централна банка са за забавяне на растежа през следващите няколко години.

Санкциите обаче не успяват в тяхната основна политическа цел, а именно да накарат президента Путин и Кремъл да променят политиката си спрямо Украйна.

Може ли това да се случи. Имам предвид той заяви амбициите си доста недвусмислено що се отнася до Украйна, посланик?

Стивън Файфър: Това е вярно, но според мен част от проблема е, че Путин разглежда ситуацията в краткосрочен план.

В същото време имаме санкции, с които се опитваме да постигнем краткосрочна промяна, но чийто основен ефект ще се усети в средносрочен до дългосрочен план.

Така че от ключово значение е дали западът ще успее да убеди Путин, че тези санкции ще останат за месеци и вероятно години, ако руснаците не променят политиката си.

И моето предположение е, че ако той бъде убеден, че тези санкции ще останат в обозримо бъдеще, той ще започне да се притеснява за ефекта им върху икономиката.

Икономическата нестабилност поражда политическа нестабилност. Той определено жъне политически дивиденти от това, че се намеси в Украйна. Видяхме, как много руснаци подкрепиха Путин с масови демонстрации. Въпросът обаче е, колко дълго ще продължи това на фона на отслабващата икономика. Знаем, че растежът не техния БВП е особено слаб и вие споменахте рублата. Какво да кажем за дълговете, за руския дълг. Според вас има ли шанс Русия да фалира?

Стивън Файфър: Не, мисля, че Русия има сравнително ниски нива на дълг. Въпросът обаче е за руските компании, които трябва да изплатят през следващите години значителни суми, отпуснати от западни кредитори, в момент, в който повечето западни финансови институции не биха разсрочили тези кредити.

Така че те определено ще се обърнат към руското правителство. Например Роснефт, голямата руска нефтена компания, поиска финансиране за 45 милиарда долара от руското правителство.

Мисля, че Русия ще съумее да се справи с дълговете си поне през следващите няколко години. Това обаче може да има сериозен ефект върху руските финансови резерви.

Разбира се петролът също, вие споменахте нефтените компании там. Петролът участва в уравнението заради ниската си цена. Колко голям ефект има тя върху Русия, като се има предвид , че те са толкова богата на енергийни суровини страна?

Стивън Файфър: Мисля, че спадът на цената на петрола има голям ефект върху руското правителство, защото голяма част, според някои оценки между 50 и 70% от приходите в руския федерален бюджет, идват от енергия и в частност от продажбата на петрол.

Така че, ако цената на петрола се понижи, това ще има много силен ефект. Сега руското правителство планира бюджета си с презумпцията, че цената на петрола ще е около 100 долара за барел.

Мисля, че видях една прогноза, според която за всеки долар под това ниво, дефицитът в руския бюджет се разширява с между милиард и милиард и половина долара.

 

fallback
fallback