fallback

Ще възприеме ли Европа принципа на интернет неутралността

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

12.11.2014 | 15:46 Автор: Георги Стоянов

Какво означава това за мен, докато си седя в къщи и след това ще поговорим за това, какво означава за кабелните оператори също?

Ханс Никълс: Радвам се, че президентът Обама го каза на прост английски. Нека се опитам да го кажа, Джон с още по-прости думи.

Това, за което американската администрация призовава Федералната комисия за  комуникации, е да не позволява бързи и бавни интернет връзки.

Това означава, че доставчиците на интернет, кабелните оператори, телефонните компании, компаниите, които държат последните стотина метра от кабела, който доставя интернет в дома ви, те немогат да искат от Netflix по-висока такса, за да доставят съдържанието им малко по-бързо.

Така че Netflix приветстват това решение, както и всички, които предлагат съдържание. Приветстват го и активистите за свободен интернет.

Ето кой казва, че това не е добро решение. Републиканците и кабелните компании. Видяхме, как акциите на всички кабелни компании поевтиняха.

Storm Telecom, AT&T дори заплашват да съдят комисията. Ето какво казва сенатор Тед Круз просто, за да придобиете представа за опозицията на републиканците по въпроса.

Той казва, че нет неутралността е Обама кеър в интернет. Интернет не трябва да бъде  ограничаван до скоростта на правителството.

От една страна имаме  аргумента за скоростта, а от друга, този за справедливостта. Президентът  Обама се застъпи за справедливостта, но сега той трябва да наложи тази политика и вероятно, ще трябва да се справи с някои правни предизвикателства. Джон?

Ето и проблема за много хора тук в Европа. Ти го нарече нет неутралност и аз спрях да слушам. Чух обаче, че доста хора говорят за това. Дай ни някаква представа за този дебат и кой печели тук в Европа?

Ханс Никълс: Ще е трудно да говоря без да споменавам нет неутралност. Ще използвам фразата бърза и бавна интернет връзка.

Ако не друг то поне Европейският парламент подкрепя идеята да няма бързи и бани интернет връзки.

Ангела Меркел, тя все още не е заела позиция. Тя казва, че иска да изгради повече интернет връзки, без да казва, дали би подкрепила идеята някои от тях да са по-бързи.

 

fallback
fallback