fallback

Кои сектори ще се възползват от линка Хонконг-Шанхай

12.11.2014 | 07:38

Коментар на Тим Крейгхед, Bloomberg

Още по темата

"Разликите между финансовите пазари в Шанхай и Хонконг са големи.

Същността и на двете групи активи - както някои ги наричат "северни" и "южни" - се крие във финансовите и енергийните компании.

Те представляват около половината и на двете места.

Може би това не изглежда чак толкова интересно, но то създава много възможности за глобалните инвеститори и тези в Хонконг, които се интересуват от Китай.

На практика една четвърт от пазарната капитализация се пада на някои от новите за финансовата общност сектори, като индустриалния и добивния, както и няколко високотехнологични компании, до които инвеститорите не са имали достъп досега.

Нека се замислим за това, че Китай е производственият център на света, а сега за първи път акциите на около 100 атрактивни китайски компании ще бъдат предложени на инвестиционната общност.

От другата гледна точка - тази на капиталите, които се насочват на юг, от Китай към Хонконг - около една четвърт от пазарната капитализация на новите компании, до които ще имат достъп, се пада на книжата от потребителския сектор и телекомуникациите.

С други думи китайците вече ще могат да инвестират в някои от гигантите като China Mobile или пък интернет компании като Tencent.

На фокус са също така акциите от хазартния сектор и производителите и търговците на луксозни стоки.

Така че има доста интригуващи моменти за пазарните участници и от двете страни".

 

fallback
fallback