fallback

Връзката между борсите в Хонконг и Шанхай стартира на 17 ноември

Линкът дава безпрецедентен достъп на чужденци до китайските капиталови пазари

10.11.2014 | 12:35 Автор: Велко Каменов

Връзката между фондовите борси в Хонконг и Шанхай ще бъде установена на 17 ноември 2014, предаде Bloomberg. Връзката между двете борси ще позволи на чуждестранни инвеститори да купуват акции на фондовата борса в Шанхай, както и на китайски инвеститори да купуват акции на компании, листнати на борсата в Хонконг.

Връзката между двете борси ще позволи обемът на дневната търговия между тях да достигне 3.8 милиарда долара.

Все пак известни регулации остават в сила. Инвеститорите ще могат да използват връзката, за да инвестират от Хонконг към Шанхай докато дневният нетен поток на сделките в тази посока достигне 13 милиарда юана. Лимитът в обратната посока – за нетни инвестиции от Шанхай към Хонконг е 10.5 милиарда юана дневно. Не само дневните движения на капитали са ограничени. Цялостният нетен отлив на капитали, който програмата позволява от Хонконг към Шанхай, е ограничен до 300 милиарда юана. Цялостният отлив на капитали в обратната посока пък е ограничен до 250 милиарда юана. С това Китай иска да предотврати дестабилизиращ ефект върху финансовата сметка на страната, която е строго контролирана.

Bank of America прогнозира, че и другата голяма борса в Китай - тази в Шънджън - също ще се включи във връзката през следващите 2 години.

Още по темата

 

fallback
fallback