Златото може да поевтинее до 800 долара до края на 2015

Коментар на Райън Чилкот за телевизия Bloomberg от Лондон

07.11.2014 | 16:49 Редактор: Георги Стоянов
Златото може да поевтинее до 800 долара до края на 2015

Ще поевтинее ли златото под 1000 долара, това е големият въпрос? Другият въпрос е, какво означава това за компаниите за добив на злато?

Райън Чилкот: Да, ABN AMRO казват, че това може да се случи. Те прогнозират цена от 1100 долара до края на тази година и 800 долара до края на 2015.

Когато директорът на Rangold казва, че заделят капитал от 1000 долара, това означава , че са готови да разработват златни залежи, докато цената на златото е над 1000 долара.

Това е техният бизнес модел. Разгледахме 19 златни компании. При сегашната цена на златото 12 от тях на практика са на печалба. Това означава, че 7 не са.

Техните производствени разходи са по-високи от цената, на която могат да продават златото.

Ако цената на златото се понижи с още 50 долара, тези 7 компании за добив на злато, които са на загуба, ще се увеличат с още 2 и ще станат 9, така че голяма част от добива на злато е на загуба.

Всъщност разговарях с един анализатор, който каза, че около една трета от златото, което се произвежда в световен мащаб, в момента се произвежда на загуба и това е доста стряскащо.

Той коментира, че пазарът се развива на две скорости. Имаме компаниите като Rangold, които имат разчети за цена от 1000 долара и все още се чувстват комфортно, защото печелят пари, когато добиват злато и имаме губещи компании, които, когато златото струваше 1900 долара за тройунция, заложиха на цена от 1500 долара.

Започнаха да развиват бизнеса си с презумпцията, че цената на златото ще се задържи над 1500 долара за тройуниция.

И сега са в затруднено положение, защото непечелят, когато добиват злато.

Ако погледнем поскъпването на акциите,  това е тенденция, която продължава, защото Rangold загуби позиции през последните няколко месеца, но на годишна база цената на акциите им наистина се е повишила.

Райън Чилкот: Да, когато говорим за Rangold, мисля, че едно интересно нещо, което може да направим, е да сравним компаниите, опериращи на тези две скорости.

Акциите на Rangold наистина поевтиняваха, но трябва да ги сравните с акциите на компания, която се движи на втора скорост, компания, която в момента произвежда на загуба като Harmony Gold, която определено не е в много хармонично състояние в момента.

Те са третият по големина южноафрикански производител и цената, при която те биха били на печалба, е 1250 долара за тройуниция.

Техните акции поевтиняват доста по-бързо и от това следва въпросът не е ли време за нова вълна сливания и придобивания.

Защото това, с което сме наясно, е че златната индустрия, с изключение на едно тримесечие през миналата година, не се е представя особено добре, особено когато говорим за понижаване на разходите.

Цената, над която индустрията би била на печалба, през последните няколко години, ако забравим това единствено тримесечие, е около 1000 долара.

Така че може да очакваме сливания и придобивания. Аз попитах изпълнителния директор на Rangold за това и той каза, че е важно, как ще се развият нещата, че трябва малко да изчакаме.

Производителите на злато на практика продават активите, които не им трябват. Това ще продължи известно време преди наистина да усетят натиска, преди да започнат самите те да се предлагат на пазара.

И той казва, че той малко се притеснява да разглежда подобни сделки в краткосрочен план, защото е необходима известна корекция, защото в момента се произвежда твърде много злато.