Фабричните поръчки в Германия се оказаха по-слаби от очакваните

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Берлин

06.11.2014 | 16:48 Редактор: Георги Стоянов
Фабричните поръчки в Германия се оказаха по-слаби от очакваните

Фабричните поръчки в Германия. Данните за септември са по-лоши от очакваните. Това е поредният знак, че най-голямата икономика в еврозоната може би има проблеми с растежа през втората половина на годината. Нашия международен кореспондент Ханс Никълс се присъединява на живо към нас от Берлин с подробностите. Ханс, ще повторя, данните за германските фабрични поръчки не са добри.

Да, данните разочароват. Но в същото време Джон, имаме цяла поредица корпоративни резултати на германски компании тази сутрин и те всички бяха позитивни.

При тях изненадата беше приятна. Така че наистина не е ясно, какво точно се случва с германската икономика точно сега.

Ето фабричните поръчки за септември. Те са нараснали с 0,8%, докато очакванията бяха за ръст от 2,3%.

И което е по-важно, за август данните бяха ревизирани, като сега отчетеният спад е по-малък - 4,2%. Данните са много разнородни. Вдигна се много шум.

Имаме и данните от института Ifo, които продължават да разочароват. Там спадът продължи 6 поредни месеца. През септември обаче имахме слаб ръст на производствения PMI индекс.

След което, само преди няколко дни, научихме за този неочакван спад на германската безработица.

Една от теориите за всичко това, е, че става въпрос за инерция и че това, което наблюдаваме при корпоративните печалби и безработицата, е резултат от факта, че корпорациите са малко по-оптимистично настроени за състоянието на икономиката, отколкото предполагат данните на Ifo и фабричните поръчки.

И в двата случая на 14 ноември ще имаме данните за брутния вътрешен продукт. Те ще бъдат публикувани не този, а следващия петък. Ще е интересно.

Ако са негативни, Германия технически ще се окаже в рецесия, защото те имаха негативен растеж през миналото тримесечие.