fallback

Галя Кольовска: Оздравяването на КТБ става все по-невъзможно

С изплащането на гарантираните депозити на по-ранен етап Фондът щеше да се превърне в силно заинтересована страна за бъдещето на банката, коментира синдикът

05.11.2014 | 10:26 Автор: Мариета Иванова

Защитата на гражданите и вложителите може да бъде осигурена с опазване на работата на КТБ, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air синдикът Галя Кольовска. Нейното мнение е, че ако има промяна на законодателство, то би следвало да е в посока на точно регламентиране БНБ да не отнема автоматично лиценза след като установи неплатежоспособност или неотговарящ на закона капитал за дадена банка преди да  положи усилия, „но не да оздравява, а да намери, да обсъди механизми, да предложи оздравяване“.

„Нека не забравяме, че най-скъпият актив на банката е нейният лиценз“, коментира Кольовска.

Синдикът посочи още, че гарантираните влогове е трябвало да бъдат изплатени веднага след изтичане на срока според европейското законодателство по две причини. - „Първата причина е, че по този начин, всички ще знаят, че процедурата не може да се протака до безкрайност и тя много бързо се ускорява. Втората причина е, че за разлика от търговската несъстоятелност, при която имаме две фази -откриване на производство и обявяване на несъстоятелност, при банковата несъстоятелност имаме особен надзор и веднага след това несъстоятелност. Ако този особен надзор имаше идея да играе роля да се търси решение, да се спаси банката, един от възможните варианти е този с Фонда. Когато Фондът плати толкова бързо, той се превръща в силно заинтересована страна по отношение на бъдещето на тази банка“, коментира Кольовска.

Тя допълни, че един от вариантите за оздравяване на банката е бил сериозно преструктуриране на капитала и отнемане на права.

Синдикът посочи още, че освен отнемането на правата на практика нищо друго не е направено. - „И след като се допусна в продължение на месеци нито да се плаща, нито да се търсят мерки за оздравяването, се стигна до момента, в което оздравяването става все по невъзможно, освен ако някой не прецени това от гледна точка само и единствено на резултата от неоздравяване, а той ще е много тежък“, заяви Кольовска.

Вижте цялото интервю от видео файла.

 

fallback
fallback