Бъдещето на парите - добре дошли в Швеция, без кеш

Bloomberg посети Швеция, за да провери какво е бъдещето на парите

04.11.2014 | 13:15 Редактор: Виктория Крумова
Бъдещето на парите - добре дошли в Швеция, без кеш

Питър Фредел, изпълнителен директор, Seamless Distribution AB: Къде може да го намерим? Трябва да е там.

Вилъм Маркс, Bloomberg: В последните години е много по-лесно да се купуват закуски в Стокхолм.

Питър Фредел, изпълнителен директор, Seamless Distribution AB: Пин-кодът ми и  - готово.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Отчасти това се дължи на системите за плащане, като разработената от предприемача Питър Фредел.

Питър Фредел, изпълнителен директор, Seamless Distribution AB: Парите в брой са голям проблем за обществото. Много хора искат да плащат в брой, но в Швеция определено те са все по-малко.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Изчислено е, че 55% от плащанията на потребители в Америка са направени в брой. В Швеция този процент сега е 41.

Питър Фредел, изпълнителен директор, Seamless Distribution AB: Свързани сме със системата на касите, там сме, но също така имаме и мрежата, защото сме в мрежа с мобилни данни, така че се озоваваме в магазина за секунда.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Компанията на Фредел – Сиймлес – вече работи в 30 различни страни, но тук, в снабдената с Интернет Швеция, е само една от няколкото компании, които се конкурират, за да заместят парите в брой.

Никлас Арвидсън, професор Кралски технологичен институт: В Швеция има силно информационно-дигитално предприемачество. Предприемаческите компании наистина искат да предизвикат старата банкова сфера, като предоставят нови, иновативни, мобилни услуги за плащане.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Старата банкова система реагира като шест от най-големите банки в Швеция се обединиха през 2012 и създадоха платформа за моментално дигитално плащане – Swish.  

Още по темата

Карл Молинеро, Swedbank: Разделихме си разходите по разработването, видяхме, че клиентите възприемат новата технология като мобилни плащания и разбира се видяхме нуждата да се заместят парите в брой.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Идеята, че банките могат да си сътрудничат, за да премахнат парите в брой, може би е немислима на други места. Но не е толкова изненадваща в Швеция, където напоследък банкнотите и монетите представляваха по-малко от 3% от брутния вътрешен продукт на страната. За сравнение  - в Европа този процент средно е почти 10. Много банкови клонове тук вече не работят с пари в брой.

Бездомни продавачи на списания като Джими използват безжични четци на карти, за да приемат плащания с кредитни и дебитни карти. А определени магазини за мобилни телефони са сложили  надписи, че не приемат кеш. Въпреки това в Швеция, която отпечата първите банкноти на Европа преди 350 години, тези нови технологии не попречиха на Централната банка да създаде дизайна на нови банкноти за 2015.

Сузана Грифмън, Sveriges Riksbank: Това е елемент за сигурност, който ще присъства във всички банкноти.

Вилъм Маркс, Bloomberg: Сузана Грифмън може и да контролира физическата валута на страната, но казва самата тя никога не носи пари в брой.

Сузана Грифмън, Sveriges Riksbank: Ние сме доста неутрални, въпреки че ние сме тези, които дават пари в брой на обществото. Не казваме, че парите в брой са най-добрият инструмент за плащане, когато става дума за ефикасност.

Вилъм Маркс, Bloomberg: В страна,където все по-малко транзакции се правят с пари в брой и почти всеки има достъп до Интернет, новите крони, които излизат догодина, може би ще бъдат последните, от които ще имат нужда шведите.