Американският потребител като двигател на световната икономика

Коментар на Ник Гартсайт, инвестиционен директор на JPMorgan Investmen management

04.11.2014 | 12:43 Редактор: Георги Стоянов
Американският потребител като двигател на световната икономика

Данните за услугите са на 9-месечно дъно. Мога да си представя какви ще са заглавията около тази история – твърдо приземяване в Китай, ще предприемат ли нещо, какво мислите вие?

Ник Гартсайт: Това е малко драматично. Ако погледнете Китай, наистина имаме това структурно забавяне на растежа, в това няма съмнение, но всъщност при някои от другите данни изненадата е приятна.

Ако разгледаме последните данни за растежа, имаме 7,3% вместо 7,2%. И Китай може да постигне още повече.

Едно от нещата, които китайските власти могат да направят, е да понижат изискванията за резервите на банките.

Така че това е една от историите, които може да следим до края на годината.

Може ли в такъв случай да очакваме най-бавния годишен растеж в Китай от 1990? Това звучи драматично. Всъщност това китайски проблем ли е или е просто проблем на останалия свят, защото китайците все пак имат план. И те казват, че правят това в средносрочен план. Но идеята ми е, това проблем ли ще е за запада, ако Китай се забави до такава степен?

Ник Гартсайт: От една страна да, но когато погледнете китайския растеж, той се забавя структурно от дълго време.

Същевременно нетрябва да забравяте, че за същия период глобалният растеж също се е забавил доста драматично и в този контекст китайският растеж, като абсолютна стойност, е по-висок, отколкото растежът в САЩ, който през тази година ще е едва 2%.

Имаме данните за растежа в САЩ от петък. Той достигна 3,5% през третото тримесечие. Кое е по-важно за пазара? Просто искам да изчистим този момент. Растежът в САЩ има много по-голямо значение за света от растежът в Китай или подобна теза е твърде опростена?

Ник Гартсайт: Не, това е точно така и когато говорим за двигателя на световната икономика, това е американският потребител.

Световната икономика разчита на американския потребител, за да върви напред. И това, което всеки инвеститор трябва да следи, е степента, в която заплатите на американските потребители нарастват.

Това е много интересно, защото човекът, управляващ най-големия пенсионен фонд в света в Норвегия, даде интервю за Bloomberg през почивните дни и каза, че почти всяко инвестиционно решение, което взема е повлияно от това, което се случва в Китай. Така че това, което се случва там, определено има голямо значение. В крайна сметка това е втората по големина икономика в света.

Ник Гартсайт: Имаме две страни на монетата. Търсенето се определя от американските потребители, които купуват тези неща.

След това имаме предлагането, което идва от Китай. И това, което трябва да следим в Китай, са суровините.

Не е случайно, че данните от Австралия се оказаха доста по-слаби. Това отново е свързано със суровините.