fallback

Защо цедирането на задължения от КТБ не е просто счетоводна операция

Коментар на Пламен Донев, дипломиран експерт счетоводител

04.11.2014 | 12:00 Автор: Мариета Иванова

Няма как едни вложители да ограничат своите загуби без някой друг да поеме тези загуби, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air дипломираният експерт счетоводител и управляващ съдружник „финансов одит“ в Крестън БулМар Пламен Донев. Повод за коментара му стана информацията, че сделките с цесии между вложители с над 100 хил. евро депозити в КТБ и кредитополучатели вече надхвърля 1 млрд. лв.

„Искам категорично да отхвърля  тезата, че това е чисто техническа операция, която не ощетява никого, че е счетоводна операция и че не представлява особен интерес“, коментира Донев. - „ Това е игра с нулев резултат - няма как едни вложители да ограничат своите загуби, без някой друг да поеме тези загуби. Просто няма откъде парите да дойдат“, посочи експертът.

Той поясни, че в случая става дума за вложителите над 100 хиляди евро. -“Инициатор на тези сделки са фирми с реален бизнес, получили кредит от банката, и които измислят схема как да върнат по-малко пари, отколкото са получили. Как- като купят един депозит, който е необезпечен и като направят приспадане. И по този начин фирмата кредитополучател  - чрез извършването на това приспадане, плаща само цената на тази цесия без да връща реално получените пари към банката“, поясни Донев.

Експертът подчерта, че сама по себе си операцията по цедиране е законна и нормална. Проблемът е в последващото прихващане.

„Проблемът е  в БНБ, че ще, ако, разреши последващото прихващане между кредити и депозити. Това прихващане за мен е нередно, защото ощетява обществения интерес“, коментира Донев. От думите му стана ясно, че разликата в загубите след сделки по цедиране в КТБ ще бъде поета от Фонда за гарантиране на вземанията и оттам от данъкоплатците.

„Ако са верни хипотезите, че в банката са извършени колосални измами, отпускане на необезпечени кредити, тогава е важно да гледаме кога са отпуснати тези кредити, а не откога са обезценките  във финансовите отчети. А, тези кредити са отпускани през 2013, 2012“ посочи Донев. Това по думите означава, че „измамите са били налице и предходните години“.

 

fallback
fallback