fallback

Австралийската статистика ревизира данните за безработицата

04.11.2014 | 10:28

Австралийският пазар на труда е по-слаб от очакваното, показаха данните на Националното статистическо бюро. Агенцията обяви коригирани данни в съобщение на 4 ноември и това веднага доведе до спад на валутата.

През септември в Австралия са работили 24400 души по-малко, отколкото се съобщаваше преди и нивото на безработица е било 6,2%. Тази цифра е отново по-голяма от обявената преди това безработица от 6,1%, съобщи агенцията в изявление.

Предишния месец, когато поръча проверката, ABS съобщи, че не може да обясни внезапният скок в данните за заетостта.

Австралийското статистическо бюро съобщи, че работи за подобряване на методологията си и проверка на променените фактори, според които обобщава данните.

Очаква се да бъдат ревизирани всички сезонно коригирани данни във връзка ежегодното сезонно повторно анализиране в началото на 2015.

Коментар от Сидни на Пол Алън, Bloomberg

Още по темата

Този път данните надеждни ли са?

Има огромен обем данни за анализиране, но мога да ви дам поне нивото на безработица за септември е било 6,2%. Цифрата е ревизирана нагоре и вече се движи в погрешната посока.

Има надежда, че това поне е надеждна цифра, след цялата драма, която имахме със статистиката за безработицата в Австралия.

Предишната цифра, която ни бяха дали беше 6,1% с закрити 29 700 работни през септември.

Ако използваме обичайната методология на австралийското статистическо бюро, това биха били 172000 работни места. През август те бяха 121000.

Цифрите просто не бяха верни и австралийското статистическо бюро ще пусне ревизирани данни за последните 8 месеца. Ние ги анализираме, веднага, щом пристигнат.

Националната статистика ще ни даде и нова представа за октомврийските данни, които се очакват в четвъртък, 6 ноември.

Всичко това цели не само да възстанови доверието в статистическото бюро, но и даде на пазарите някакви данни, на които могат да вярват.

Излязоха и данните за търговията и ритейла - как изглеждат?

Тук картината е смесена. Можем поне на тях да вярваме. Търговията за септември е голям пропуск - дефицит от 2,26 млрд долара. А пазарът очакваше 1,85 млрд долара дефицит.

Цените на желязната руда падат усилено. Те бяха частично компенсирани от големите обеми, но явно все пак не са били достатъчни, за да се предотврати спадът в търговията за септември.

При ритейла нещата са малко по-добре. Продажбите на дребно за септември имат ръст от 1,2%, а очакванията на пазара бяха за 0,3% ръст. Това е голямо подобрение.

Като цяло имаме наистина много хубаво подобрение в цифрите при ритейла, въпреки пропуските на някои компании. Това е много добра новина за сектора преди Коледа.

Чуйте коментара във видеото.

 

 

fallback
fallback