Абеномиката трябва да проработи: Гартсайд

03.11.2014 | 14:02
Абеномиката трябва да проработи: Гартсайд

Коментар на Ник Гартсайд, директор JPMorgan Investmenr Mgmt за Манъс Крани и Анна Едуардс от Bloomberg Лондон.


Абеномиката стана на 2г. Четох, че започват нова порция количествени облекчения и си мислех - това ли е последният им шанс? Всъщност те не постигнаха никакви сериозно реформи, блокират ги всеки път като започнат.

Това е ключът. Да си припомним трите стрели - валутна политика, фискална политика и структурни реформи. Най-трудната е структурните реформи. Но за Абе няма план Б. Абеномиката трябва да работи?

Тя стана на 2г. и рискът за BoJ сега е по-голям отпреди.

 

Още по темата

Вашите колеги в Япония бяха по-директни, японският икономист от вашата банка каза, че правителството е мързеливо и самодоволно и само се радва на слабата йена и високите цени на акциите. Това е загуба на време. Това ли е залогът?

Ако анализираме какво става в Япония - имаме централна банка и правителство, които работят заедно. Това е ключът към избягване на дефлацията и слабия ръст. Така че правителството е доста силно там. То успя да заработи заедно с централната банка.

 

Йената падна с 3,5% за последните 6м. Това е близо 7% в кошницата от 10 валути. За хората, които гледат това предаване и се опитват да се сетят каква трябва да е реакцията им - какво ще им кажете? Трябва ли да гледат към еврото като към предпочитана валута за финансиране, или йената? Тя ли е валутата-ключ?

Вероятно не.

Имаме отблъсване от дъното и вероятно ще тръгне нагоре. един път ще бъде йената, друг път - еврото.

Имаме страйк от BoJ. Да видим сега какво ще направи ЕЦБ. Защото има вероятност да научим повече от ЕЦБ. Там има същата динамика - нисък ръст, ниска инфлация.

 

Така ли ще стане? Вярвате ли, че ЕЦБ ще направи нещо по-голямо? Защото те ни казаха, че искат да увеличат балансите чувствително. Но май не знаем как ще го направят още.

ЕЦБ - вижте фундаментите. Слаб ръст, слаба инфлация, затова има силна вероятност да предприемат много по-агресивни действия може би преди края на годината.

 

Повтаряме "слаба йена".. Но германците не искат количествени облекчения. Германците са напълно против. Мислите ли, че в даден момент германците ще капитулират? И ще позволят изкупуването на суверенен дълг, което цял свят иска?

Никога не се съмнявайте в креативността на централните банки! Кой би си помислил, че ЕЦБ ще покрие облигациите - гръцки, италиански, испански?

Кой би си помислил, че ще имаме OMT.

Така че в края на  краищата, да гледаме фундаментите - те са мощни. Това ще накара ЕЦБ да действа.

 

В началото на месеца пазарът изглеждаше изплашен от нещо - дали е било тревогата от глобалния ръст или друго, но нещо изплаши всички. Тревожите ли се за ликвидността на пазарите в момента? Световният икономически форум пусна интересен доклад за "илюзията на ликвидността на облигационните пазари". Тревожите ли се от връщането на подобно състояние?

Едно от нещата, които изплашиха пазарите беше края на количествените облекчения в САЩ. Фед спря QE. Така че от това следва по-малко ликвидност.

Така че с нормализирането на американската валутни политики, ще има много повече трусове. Помислете за последната седмица като за малък удар.