fallback

Как реагира пазарът, след като Фед спря да изкупува облигации

Коментар на Майк Реган за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

30.10.2014 | 16:27 Автор: Георги Стоянов

Майк Реган: В крайна сметка първоначалната реакция беше доста очевидна. Акциите поевтиняха, доходността по щатските ДЦК, поне тази по 10 и 30 годишните облигации, се повиши, доларът поскъпна.

Да поскъпна, както спрямо еврото, така и спрямо йената.

Майк Реган: Да, една ясно изразена реакция на затягането на монетарната политика. Важно е да отбележим, че тези първоначални реакции през първите часове, често не се оказват трайни и понякога наблюдаваме обръщане на тренда, така че ще е интересно да видим, какво ще се случи до края на деня.

Всъщност доходността по щатските ДЦК се отдръпна от рекордните за деня стойности.

Доходността по 10-годишните ДЦК е около 2,32% - точно, каквато беше преди обявяването на решението.

Но ако това е очаквано, защо изобщо наблюдаваме тези спадове? Всички, с които съм говорила, те казваха, че няма да има изненада в това изявление. Че те просто ще прекратят програмата.

Майк Реган: Точно така. Имаше нещо като лъч на надеждата и той беше базиран на коментар на Джеймс Буларад от 16 октомври, когато той заяви, че Фед може да обмисли да продължи програмата си за вливане на ликвидност до края на годината, за да прецени, дали волатилността, която наблюдавахме на пазарите ще се окаже устойчива и дали тя не предвещава икономическо забавяне.

Почти изглежда, че Фед е изпратил Булард да направи тези коментари, защото човек би очаквал коментари, които са повече в подкрепа на по-разхлабената политика.

Майк Реган: Да, незнам, дали са го изпратили, но той определено беше във фокуса на пазарите тази седмица.

И е интересно, защото пазарът беше на червено в деня на изказването, както и в деня преди него.

Така че след един доста сериозен спад – над 7% за S&P500 от последните рекордни стойности през септември - възстановяването се случи точно, след като Булард направи коментара си.

Изглежда пазарът достигна дъното в този момент. Така че въпросът е, до каква степен възстановяването тогава е било в резултат на изявлението на Булард и до каква следствие на това, че разпродажбите просто са приключили за момента.

Гледам коментар на Дейвид Рубен от Ню Едж. Той казва, че така те напълно губят доверието на пазара. Смяташ ли че това е пресилено?

Майк Реган: Мисля, че ще видим и други реакции като тази. Знаете, очевидно Фед обръщат внимание на комуникацията си, но те все още не са я изгладили напълно.

Очакванията за повишаване на лихвите постепенно бяха отлагани във времето на фона на волатилността от последните месеци, така че кога ще се случи това първо повишаване на лихвите остава основен въпрос.

 

fallback
fallback