fallback

Lloyd’s: През пролетта Брент ще се продава под 75 долара

Коментар на Нийл Аткинсън, директор за стратегически анализи на Lloyd’s за телевизия Bloomberg от Лондон

30.10.2014 | 12:18 Автор: Георги Стоянов

В общи линии, колко голяма ще е дестабилизацията в Европа по отношение на газта тази зима. Колко важни са тези разговори?

Нийл Аткинсън: Повечето страни от Централна и Източна Европа са изключително тежко зависими от доставките на руски газ през зимата. 

Дори страни като Германия, нейната зависимост е 40%, Австрия – 75 – 80%, Чехия е 100% зависима, Унгария също 100% зависима и така нататък. 

Така че както и в миналото, ако руснаците нарушат доставките за Украйна, поради каквато и да е причина, те между другото отново повишиха цената, това ще има голям ефект върху икономиките в Централна и Източна Европа, без съмнение.

Ние всички имаме интерес преговорите между Украйна и Русия да приключат успешно.

Нийл Аткинсън: Така е, дори Великобритания, която е по скоро встрани от този проблем, защото Centrica има споразумение за доставки от Русия, което трябва да стартира сега.

То беше договорено преди време, разбира се. Така че сътресение може да има и тук във Великобритания, защото цените неизбежно ще се повишат, което е лоша новина през зимния сезон.

Водим този разговор всяка година по същото време, точно преди началото на зимата. Казваме, че трябва да диверсифицираме доставките, трябва да сме по-малко зависими от руския газ и въпреки това, ето че водим разговора отново.

Нийл Аткинсън: Да, наистина. Ние все още сме силно зависими от Русия и ще бъдем зависими още много дълго време.

Но в дългосрочен план, след 5 или 10 години, един от начините, по който Европа може да успее да диверсифицира доставките на природен газ, може да е втечненият природен газ от Съединените щати.

Виждаме, че това вече се случва в балтийските страни. Там пристигна оборудване, което ще позволи доставките на втечнен газ.

Нийл Аткинсън: Абсолютно.

Доколко логистично осъществимо е това през следващите няколко години.

Нийл Аткинсън: Всичко опира до това, някой да направи инвестициите за преориентиране на газопреносната мрежа.

Трябва да бъдат инсталирани и съответните терминали, което струва много пари.

След това трябва да бъде оценен пазарът в Европа. Ще нарасне ли достатъчно, за да оправдае тези инвестиции?

И това е сериозен проблем, който, разбира се, трябва да бъде уреден на правителствено ниво, за да могат да бъдат оправдани инвестиции, като тези.

Нека да поговорим и за петрола, защото вие написахте доклад, в който задавате въпроса дали това не е повторение на пазарния срив от 1986. Ако това е така, цените могат да паднат още доста от нивата, на които са днес.

Нийл Аткинсън: Разбира се, ние не сме в същата ситуация, в която бяхме през 1986, когато имаше истински ценови колапс.

Това, което виждаме сега е корекция. Някои от сегашните събития обаче са много сходни с тези, които се случиха през 86-та, а именно, глобалното търсене на петрол, както през 1986-та, така и през 2014-та нараства много, много мудно.

Постоянно понижаваме прогнозите си. Когато говорим за предлагане, през 1986-та имахме нов играч на пазара, който от нула, започна да предлага по 6 милиона барела на ден само за няколко години.

Говоря за петрола от Северно море. През 2014 имаме един нов стар играч на пазара - Съединените щати, които от 5 милиона барела на ден преди 6 години, сега предлагат 9 милиона барела на ден.

Това количество вероятно ще достигне 10 милиона барела на ден през следващата година и 11 милиона барела през 2016.

Има и други доставчици, които се появяват на пазара, така че на практика, както през 86-та, така и през 2014 имаме голямо предлагане, много, много забавено търсене и за това цените могат да вървят само в една посока.

Един инвеститор каза по-рано, че цената на оцеляване на повечето му проекти е 20 долара.

Нийл Аткинсън: В случай на паника, това вероятно е така. Това е позната територия, има много информация за ресурсите.

Много вероятно е, че ще бъдат разработвани нови находища, ще има нови проучвания…

20 долара за барел е много далеч, от нивата на които сме сега. Попитах ви за добива на шистов петрол в Щатите. Руснаците предполагат, че цената, при която се покриват инвестициите при този добив, е около 80 долара за барел.

Нийл Аткинсън: Това просто не е точно. Отново ще се върна на паралела между 2014 и 86-та.

През 86-те всички предполагаха, че колапсът на цената на петрола означава, че проектите от Северно море ще отпадат от пазара, защото цената им е твърде висока.

Това, на което хората не обърнаха внимание тогава и незабелязват и сега, е че в САЩ през 2014 земята, където са находищата, е купена преди години, сондажите са извършени преди години и инвестициите са направени преди години, така че ако говорим за по-старите шистови находища в САЩ, те трябва да покриват единствено оперативните си разходи, а за много от тях те са чувствително под 40 долара за барел.

И все пак натискът от страна на акционерите е такъв, че предполагам, че изпълнителните директори се притесняват за работните си места?

Нийл Аткинсън: Да, така е. Но това, което ще се случи в нефтената и газовата индустрия, и това, което се случи и преди 30 години, е, че в условията на ценови натиск, хората, които се занимават с дистрибуция на петрол, започват да търсят начини да направят процеса по-ефективен.

И е забележително, колко изобретателна може да бъде тази индустрия.

Каква очаквате, че ще е цената на петрола след 6 месеца?

Нийл Аткинсън: След 6 месеца, през пролетта на 2015, когато зимният пик на търсенето е приключил, освен ако няма сериозна промяна във фундаментите на търсенето и предлагането, мисля че цената за Брент ще е 75 долара или вероятно няколко долара под това ниво.

Някои хора ще ги заболи, руснаците ще ги заболи много.

Нийл Аткинсън: Това ще засегне руснаците изключително много, ще засегне и иранците, особено ако не могат да изнасят повече петрол, от колкото сега, заради санкциите и разбира се, ще засегне износителите от Близкия изток.

Това са фактите. Не може да накарате водата да тече нагоре. Всичко се свежда до фундаментите на търсенето и предлагането.

Нийл, блгодаря ви много, Нийл Аткинсън, директор за стратегически анализи на Lloyd’s.

 

fallback
fallback