Валутен коментар 30 октомври 2014

30.10.2014 | 07:35
Валутен коментар 30 октомври 2014

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg


 "Аз съм Дейвид Инглес от Хонконг, днес е четвъртък, 30 октомври, а това са водещите новини от валутните пазари.

 

Разбира се, няма как да не говорим за Федералния резерв. Институцията обяви края на шестгодишната програма за изкупуване на облигации, която увеличи баланса на централната банка до трилион и половина долара. Щатският долар регистрира най-силното си повишение от месец насам, след като от Фед отчетоха подобрение на трудовия пазар. Това беше прието от пазарните участници като сигнал за евентуално затягане на монетарната политика.

 

И още новини от централните банки - тази на Нова Зеландия запази без промяна основния лихвен процент в страната на ниво от 3,5 на сто. И което е по-важно - сигнализира за това, че лихвите едва ли ще бъдат променяни в близко бъдеще. Управителят Греъм Уилър заяви, че в момента е необходим един период на оценка и за разлика от предишното заседание, този път не подчерта евентуалнатите рискове от засилване на инфлацията.

 

Днес бяха публикувани и данните за индустриалното производство в Южна Корея. Очакваше се то да се възстанови през септември, след свиването, отчетено през август. И данните наистина показаха лек ръст, но той беше доста под предварителните прогнози. На месечна база повишението е с едва 0,1 на сто при очакван ръст от над 2%".