Руслан Стефанов: България е по-подготвена за евентуална газова криза от 2009 година

Неизпълнението на проектите за интерконекторните връзки е резултат от неактивната българска позиция, коментира той

29.10.2014 | 22:05 Редактор: Мариета Иванова
Руслан Стефанов:  България е по-подготвена за евентуална газова криза от 2009 година

България е по-подготвена за евентуална газова криза от 2009 година насам, стана ясно от думите на Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. В предаването Денят On Air с водещ Веселин Дремджиев Стефанов посочи, че страната ни има по-добра готовност за реакция при спиране на газовите доставки от Русия- и от гледна точка на осигуряване на алтернативни горива и  по отношение на  доставка на необходимите количества газ.   

По думите му неактивната позиция на България по отношение на реализация на интерконекторните връзки със съседните страни е ключова причина да не бъдат осъществени.  Той допълни, че геополитиката несъмнено също оказва влияние, особено по отношение на газовата връзка с Турция.

Стефанов коментира и решението от четири точки на временната бюджетна комисия в НС с предложения за извършване на законодателни промени, свързани с гарантиране на банковия надзор, стабилността на банковата система и изплащането на депозитите. По думите на експерта от Центъра за изследване на демокрацията решението е било очаквано. Той припомни, че лидери на партии в парламента са призовали да бъде направен опит за спасяване на КТБ.  Изслушването във временната бюджетна комисия към НС на гуверньора и други представители на БНБ е била показателна за липсата на доверие между българските институции.

По думите на  Стефанов не нужно да БНБ да наема външна фирма, на която да бъдат платени още няколко милиона да проследи банковите трансфери в КТБ, при условие, че имаме прокуратура.

„Защо да се дават тези милиони при условие, че вече сме ги дали за БНБ, за финансово разузнаване, за одит,” коментира Стефанов.

Той подчерта, че няма гаранции, че резултатът от подобна проверка ще е по-достоверен предвид факта ще се докладва пак на същите институции.

„Хората вече се съмняват къде е истината- дали когато KPMG и БНБ казваха, че има 2% лоши кредити тогава или сега при новите одитори и отчетените липси  от 4.2 мрлд. лв. Преди съвсем конкретно БНБ твърдеше, че банката е стабилна, и сега, че има дупка. Нека не забравяме факти около начина, по който банката беше съборена. Ролята на прокуратурата. Дали беше случайно, че вчера 12 служители на банката бяха разпитвани по толкова виден  за медиите начин,” коментира Стефанов.

По думите му  опитът на депутатите да намерят решение за КТБ е извън рамките на европейските директиви и на българското законодателство. -„Първо не изплатихме депозитите след поставянето под особен надзор, и сега отново се опитваме да подминем закона с решението за промени,” коментира Стефанов.