Валутен коментар 29 октомври 2014

29.10.2014 | 07:24
Валутен коментар 29 октомври 2014

Коментар на Дейвид Инглес, Bloomberg


Още по темата

"В Европа на дневен ред е отливът на капитали. За шестте месеца до август местните и чуждестранните инвеститори са изтеглили рекордни суми от европейските облигационни пазари. Актуалните данни на Европейската централна банка показват, че отливът на средства възлиза на 239 милиарда долара за този период. Това е и най-сериозният спад откакто беше въведена единната валута през 1999 година.

 

И това усложнява допълнително задачата на централните банкери, защото по всичко личи, че призивите на институцията за нуждата от понижение на валутния курс доведоха именно до бягството на инвеститорите. Такова е мнението на базираните в Лондон анализатори на Мицухо. На този етап Европа печели от по-евтината валута, но ако тази тенденция да продължи, може да се превърне в проблем и да се стигне до мащабни разпродажби на еврото, предупреждават експертите.

 

Завършваме с малко икономическа статистика от Япония. Днес бяха публикувани данните за индустриалното производство през септември, които изненадаха приятно инвеститорите. Ръстът на месечна база е с 2,7 на сто при очаквания за повишение от малко над 2%. На годишна база увеличението с 0,6 на сто, докато прогнозата беше за леко понижение. "