проф.Тереза Сабонис-Хелф: Ползите за България в ЕС са в дългосрочен план

Позицията на София в момента е трудна, коментира професорът по национална отбрана

28.10.2014 | 22:03 Редактор: Мариета Иванова
проф.Тереза Сабонис-Хелф: Ползите за България в ЕС са в дългосрочен план

Мястото на България в ЕС е такова, че големите ползи са в бъдещето, коментира в предаването Денят On Air професорът по национална сигурност и член на колежа по отбрана на НАТО Тереза Сабонис-Хелф. Тя допълни, че позицията на страната ни в момента е трудна от гледна точка на необходимостта за повишаване на цените на електроенергията например, до нивата на европейските и други подобни реформи. По думите й интересите на София не са същите като тези на много страни в Европа. Тя метафорично сравни местоположение на България в Европа с това "да си купиш най-лошата къща в най-хубавия квартал".  

Проф. Хелф коментира и новината за намаленото налягане в тръбите за доставки на газ от Русия през Украйна за България. По думите й това е много значимо напомняне за това какъв би бил ефектът от евентуално спиране на доставките на газ.

Още по темата

На въпрос на водещия Веселин Дремджиев дали зад незавършването на енергийни проекти не стои геополитическа война на САЩ проф. Хелф посочи, че в Азербайджан смятат, че САЩ са създали газопровода Баку — Тбилиси — Ерзурум, като допълни че зад изграждането на газопровода стоят компаниите, а не правителството.  

„Южнокавказкият газопровод е идея на Азербайджан. Те използваха голяма част от суверенния си фонд, за да го изградят до Турция,  защото смятат, че нациите, а не корпорациите строят газопровода. Основният проблем тук е, че тръбопроводът, който е политически най- полезен, не е икономическ най-интересен”, коментира още проф. Хелф.

Цялото интервю може да видите от видео файла.