Имало спад на налягането по тръбата за доставка на газ от Русия

Към момента страната ни изпълнява всички свои ангажименти по доставка и пренос на газ, увери вицепремиерът Екатерина Захариева

28.10.2014 | 20:47 Редактор: Мариета Иванова
Имало спад на налягането по тръбата за доставка на газ от Русия

Има спад на налягането в тръбата, по която получаваме газ от Русия през Украйна, но засега страната ни изпълнява всички свои ангажименти по доставка и пренос на газ. В това увери вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева, която откри Петата енергийна международна конференция в София. Телевизия България On Air e медиен партньор на форума.

Според Захариева не са били отправяни предупреждения към България, че ще бъдат намалени доставките на газ.

Намаленото налягане обаче не означава, че доставките на природен газ към страната ни непременно са намалени.

Още преди 15 дни налягането е започнало да пада, но предположенията са, че това се дължи на увеличената консумация на газ.
„В случай на пълно спиране на подаване на газ единствените градове, които няма да   го усетят това са Сливен , Русе Гълъбово и Перник”, коментира Димитър Куюмджиев, директор Сигурност в електроснабдяването в Министерство на икономиката и енергетиката.

Проведените преди дни стрес-тестове показаха, че при евентуално спиране на доставките на газ от Русия, страната ни ще е сред най-потърпевшите в Европа.

 При нова криза един от вариантите е да поискаме от ЕК ТЕЦ "Варна" да продължи да работи, въпреки че блоковете не отговарят на екологичните норми и трябва да спрат до края на годината.

„Аз лично не смятам, че има риск Русия да спре подаването на газ към Европа, защото това не е в неин интерес,” коментира д-р Сузане Нийс, директор Енергийна политика в EURELECTRIC. – „Но съществува риск, ако не бъде постигнато споразумение между Украйна и Русия. Според мен обаче, доставките за България няма да бъдат засегнати, но може и да греша. Смятам, че е много глупаво в сегашната ситуация единствено Русия да бъде изнудвана, а ние не трябва да влизаме в ролята на жертви. Това не значи, че подкрепям събитията в Крим. Но 25 години след края на Студената война не можем да си позволим да се караме един с друг, а трябва да си сътрудничим. България би могла да бъде ключов играч в преговорите”.

Единствената алтернатива за страната ни при евентуално спиране на газовите доставки остава реверсивната газова връзка между България и Гърция, по която страната ни получаваше природен газ и по време на кризата през 2009 г.