fallback

Защо цената на златото ще се задържи около 1100 долара

Коментар на Джо До и Боб Лачино за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

28.10.2014 | 17:30 Автор: Георги Стоянов

Джо искам да поговорим малко за фундаментите на златото. Изглежда, че желанието за избягване на рискове отново се усеща на пазара. Имаме тези стрес тестове и имаме Фед, който се очаква да приключи с програмата за вливане на ликвидност тази седмица. Хората виждат ли някаква причина да купуват злато в този момент?

Джо До: Мисля, че в момента много хора искат да изчакат до средата на седмицата, за да видят дали Федералният резерв наистина ще приключи с програмата си за вливане на ликвидност.

Ако това се случи, може да станем свидетели на допълнителни разпродажби. Точно сега сме във фаза на изчакване, защото имахме някои сравнително добри данни за производството от еврозоната.

Същевременно подвижната 4 седмична средна стойност на новоподадените молби за помощи за безработни в САЩ се сви до почти рекордни нива, така че точно сега не мисля, че твърде много трейдъри искат да купуват.

Да и Боб е един от тях, мисля, че може да кажем това. Той не би искал да купува. Боб, какъв е аргументът ти да заемеш къса позиция спрямо златото?

Боб Лачино, главен пазарен стратег на Tethys Partners: Както ти каза, не само че неискам да купувам, аз всъщност искам да продавам. Мисля, че когато погледнете графиката, когато погледнете по-дългосрочната графика, която има по-добра макро перспектива от седмичните графики, всеки път, когато се отлепяме от нивата около 1230 рано или късно се връщаме на тях.

Това е така, защото не виждаме причина за глобален подем в търсенето на злато. Наистина има хора, които искат да добавят малко злато към инвестиционния си портфейл. 

Физическите покупки на злато се увеличават, но отливът от златните борсово търгувани фондове продължава.

Хедж фондовете купиха малко повече злато  - с около 45% миналия месец. Но казвам отново, като цяло при борсово търгуваните фондове, където наблюдаваме тази волатилност, отливът продължава.

Липсват тези глобални шокови рискове, които да подкрепят пазара на златото. Подобен ефект по скоро има при щатските ДЦК. И той е следствие от краткосрочни страхове, а не от дългосрочни опасения за следващите 2 – 3 години, каквито имаше по време на кредитната криза.

Джо, Боб спомена, че се наблюдава повече физическо купуване на злато. Може ли да се кажа, че то създава някакво дъно, под което цената няма да падне?

Джо До: Определено. Мисля, че особено в това време на годината много хора купуват злато. Особено в Индия, защото идват празници.

Така че според анализаторите има физическо търсене на злато и то подкрепя определено дъно.

Разбира се, все още следим и еврозоната и Германия. Трейдърите си казват, трябва да следим производството, защото данните все още са волатилни.

Има известен оптимизъм за златото, защото те си казват, че може би не трябва изцяло да изоставят позициите си.

Разбирам, Боб, любопитно ми е каква е вашата игра тук? Изглежда, че вие не виждате подобно дъно или поне ако има дъно, то то е много под нивата, на които сме сега.

Боб Лачино: Така е, и аз съм съгласен, че има дъно, но то е близо до 1100 долара. Аз искам да продавам злато в диапазона 1229 – 1231 и бих започнал да купувам тези къси позиции отново около 1122.

Никога не съм се опитвал да купувам при най-ниските цени. Правя това от 23 години и не мога да си спомня нито един случай, когато съм успял да продам на най-високата цена и да купя на най-ниската.

Така че ще започна да се отървавам от позициите докато доближаваме тези стойности. Мисля, че дъното е около 1103 и мисля, че това е дългосрочно дъно.

Така че има добра възможност да продаваме сега и да купим отново около 1122. Грешах за 1278, така че според мен това е една много добра рискова търговия.

А колко дългосрочна е тази прогноза? 1122 е доста далеч от нивата, на които сме сега.

Боб Лачино: Така е и може да останем на тези нива още месец и половина – два. Малко по-дълго, отколкото обикновено задържам вниманието си върху нещо. Но златото е много волатилно на дневна база.

При търговията със злато моят съвет е да заемате доста по-малки позиции с дъгосрочен хоризонт, вместо да заемате една голяма позиция, която може да изгубите наведнъж примерно при терористична атака. Това не е безопасно място.

 

fallback
fallback