ТМК мисли за IPO в САЩ

Интервю на Райън Чилкот в Дмитрий Пумпянский, председател на TMK

28.10.2014 | 12:55
ТМК мисли за IPO в САЩ

ТМК проведе в Лондон Ден на инвеститора на 28 октомври 2014. Райън Чилкот от Bloomberg се срещна с Дмитрий Пумпянский, председател на борда на най-голямата в света компания за производство на стоманени тръби за глобалната петролна и газова индустрия.


Не всеки е чувал за TMK, но компанията е листната в Лондон. Ние се видяхме за пръв път с г-н Пумпянски миналата година.

Сега той отново е тук. Най-хубавото е, че TMK, чийто председател е Дмитрий Пумпянски, ни даде уникален поглед отвътре към проблемите, които руските компании изпитват. Дори и когато работят в чужбина, листнати са в Лондон и работят с хора на международните капиталови пазари.

Те са част от тях, въпреки че при други обстоятелства, ако нямаше санкции, биха били добри за кредитиране. Да чуем.

Дмитрий Пумпянский, председател на TMK:  Нещата не са толкова зле, колкото хората си мислят за TMK. И особено за макроикономическата среда и проблемите с руската икономика.

Другата година трябва да платите 35 млрд. рубли.

Дмитрий Пумпянский, председател на TMK:  350 милиона. Това са конвертируеми облигации, обезпечени от големи руски банки с кредитни линии. Така че сме в безопасност. През февруари ще сменим тези конвертируеми облигации, да са платим на инвеститорите ни.

 

Значи, руските банки ще рефинансират част от дълга ви? Защото в известен смисъл вие сте класически пример на рефинансирането в Русия. TMK не е в обхвата на санкциите, но все пак международните дългови пазари сигурно да затворени за вас, нали?

Дмитрий Пумпянский, председател на TMK: Да, за съжаление. В руските ни операции. В американските операции - американското ни подразделение - като американска компания, има достъп до пазарите. До американските пазари, да. И работи доста успешно.

 

Значи - това е - руските банки. По едно време говорехте за IPO. Американският ви бизнес да излезе на борсата, за да събере някакви средства.

Дмитрий Пумпянский, председател на TMK: Теоретично има възможност. Можем да я обмислим при определени пазарни условия. Но имаме нужда да решим някои въпроси преди да предприемем такава голяма стъпка. Но да, това е един от източниците ни за реимбурсиране на дълговете ни.


TMK имат еврооблигации, казват, че ще ги покрият, имат руските банки зад гърба си.

Но за в бъдеще - и това е уникално за TMK - ще имат презокеанско кредитиране. Затова го чухте да казва, че търсят начин да реализират възможността да направят IPO на американското си подразделение, който - казва - трябва да изолират от руския си бизнес.

Просто за да остане чист, заради санкциите. Не можеш да имаш американска банка, финансираща американски операции. Не може парите или технологиите да стигнат до Русия - заради тези драконови санкции, пред които са изправени компании като тази.

Исках да разбера заради санкциите в петролната и газова индустрия дали продава по-малко тръби. Отговорът беше: не.

Той каза, че докато виждаме цената на петрола да намалява с 25%, виждаме и спад на рублата, дори още повече.

Така че разходите им намаляват.

И в действителност инвестиционните им програми вървят.

Засега.

Те следят това нещо.

И другото интересно нещо за Пумпянский и TMK е, че имат много голям бизнес в Съединените щати. Особено сред производителите на шистов газ, които се нуждаят - за разлика от конвенционалните производители - огромни количества тръби.

Защото тръбите се използват навсякъде.

Така че при цена на петрола 75-81 долара, дали има компании, които казват: "Виж, Дмитрий, нямаме нужда от тръби. Ела догодина".

Не, той казва, че няма такова нещо. Той очаква много силно четвърто тримесечие.

Според него част от партньорите му казват, че имат печалба дори на 60-65 долара за барел.


ТМК /Тръбно-металургичен комбинат/ произвежда тръби за добив на петрол и газ в екстремни климатични условия с 45 000 служители по света.

ТМК обединява 28 компании в Русия, САЩ - ТМК Global, ТМК North America, в Румъния - TMK-Artrom, TMK-Resita, Казахстан, Оман, Абу Даби и два научно-изследователски центъра в Русия и в Хюстън, Тексас - САЩ.

/Снимка: Хюстън, изследователски център IPSCO/

През 2012 ТМК за четвърти път зае първо място в света по обем производство сред фирмите, които произвежда тръби.

/Снимки: TMK/

Вижте интервюто и коментара във видеото.