Достоверността на търговските данни от Китай е под въпрос

Коментар на Ивон Ман за телевизия Bloomberg от Хонконг

28.10.2014 | 12:25 Редактор: Георги Стоянов
Достоверността на търговските данни от Китай е под въпрос

Така че подозренията, че Китай раздува данните за търговията си, изглежда са верни?

Ивон Ман: Да така изглежда. Данните просто не се връзват. Това, което виждаме в Китай, това което те отчитат и това което отчита Хонконг.

Това е най-голямото разминаване за годината. И то предполага, че може би има доста фалшиви фактури за износ, които раздуват данните за китайската търговия.

Ето какво имаме. На базата на правителствени данни, събрани от Bloomberg, Китай отчита износ за Хонконг в размер на 1,66 долара за всеки долар внос, който Хонконг е регистрирал.

Какво означава това? Това означава разлика от 13,5  милиарда долара. Хонконг отчита ръст на вноса от Китай  в размер на 5,5% на годишна база до 24,1 милиарда долара.

Може да сравните тази цифра с това, което Китай обяви преди 2 седмици. Те казаха, че износът от Китай за Хонконг е нараснал с 34% до 37,6 милиарда долара.

Те казват, че това превръща Хонконг в топ дестинация за китайския износ, измествайки Съединените щати.

Някои икономисти казват, че това са важни доказателства за това, че се издават фалшиви фактури за износ за Хонконг, които имат за цел да улеснят паричните потоци към Китай.

Те казват, че няма как да сме оптимисти за данните , които ни се представят.

Меко казано това е точно така Ивон. Кажи ни за по-широките опасения около издаването на фалшиви фактури в Китай.

Ивон Ман: Те казват, че тези данни за износа се калкулират в данните за растежа тук и в Китай. Това е проблем, ако говорим за прогнозите. Явно са необходими допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

Търговската камара тук призна разминаването на данните. Те заявиха, че ще проведат разследване и ще следят по-внимателно тази статистика.