fallback

Продажбите на Novartis изненадаха приятно анализаторите

Коментар на Марк Бартън за телевизия Bloomberg от Лондон

28.10.2014 | 12:12 Автор: Георги Стоянов

Това е най-голямата фармацевтична компания в света по продажби. Печалбите изненадаха приятно анализаторите.

Нетната печалба за акция на компанията за третото тримесечие достигна 1,37 долара, докато анализаторите очакваха печалба от долар и 32 цента.

Освен това компанията потвърди прогнозата си. Това е много , много важно. Те повториха очакванията си за годишните продажби и печалба.

Novartis печели от добрите продажби на GILENYA, лекарство за множествена склероза и Tasigna (Тасиния), с което се лекува левкемия.

Като погледнем продажбите на тези две лекарства, продажбите както на GILENYA, така и на Tasigna са нараснали с 25%.

Продажбите на други традиционно добре представящи се лекарства като Gleevec, друго лекарство срещу рак и Diovan, което е за сърце, отбелязват спад заради конкуренцията на по-евтини дубликати.

Точно сега Novartis преминава през известна трансформация. През април компанията заяви, че ще купи подразделението на Glaxo за разработка на лекарства срещу рак за 16 милиарда долара.

Същевременно компанията продава бизнеса си за разработване на ваксини, включително тези срещу грип, на базирана в Лондон компания за 7,1 милиарда долара.

Компанията продава и ветеринарното си подразделение на Eli Lilly за 5,4 милиарда долара.

Тази сделка ще бъде приключена през първото тримесечие на следващата година, докато сделката с Glaxo ще приключи през първата половина.

Така че печалбите и продажбите надхвърлят очакванията, а прогнозата остава без промяна.

 

fallback
fallback