fallback

Абеномиката отново е на прав път

28.10.2014 | 10:18

Коментар на Джон Доусън, Bloomberg

"Прогнозата за продажбите на дребно бяха за повишение от 0,8 процента на годишна база през септември, докато данните показаха ръст от 2,3 на сто, или близо три пъти повече от очаквания.

Само за месеца очакваното увеличение беше от 0,9 на сто, докато реалният ръст беше с цели 2,9 на сто - отново три пъти по-силен.

Със сигурност можем да кажем, че възстановяването на потреблението е изключително.

На графиката можем да видим тенденцията от последните няколко месеца:

Очакваше се темповете да се забавят през септември, но става точно обратното - годишното повишение е два пъти по-силно от това през август.

Нека да видим и движението на месечна база, където също се вижда драстично увеличение:

Най-общо казано Абеномиката отново е на прав път, което е една добра новина за японския министър-председател.

Както и това, че японците се завръщат по магазините.

Колкото до реакцията на пазарите, курсът на долара спрямо йената остана почти без промяна след публикуването на данните, което е донякъде изненадващо.

И тази сутрин японските пари се задържаха на нива от малко под 108 йени за долар. 

Ако погледнем към капиталовите пазари и акциите на водещите търговски вериги в Япония, като Aeon, Fast Retailing, Uniqlo,  J front - те също не отчетоха сериозни изменения, водещият индекс дори регистрира лек спад.

Още по темата

Да припомним обаче, че добрите резултати за търговците през септември идват след повишението на данъка върху продажбите от 5 на 8 процента през април.

Очаква се той да нарасне до 10%, вероятно през октомври догодина.

От тази гледна точка търговски вериги ще трябва да оценят какви биха били ефектите от това.

Но така или иначе факт е, че купувачите, поне на този етап, се завръщат - да кажем отново, продажбите на дребно нарастват с 2,3% на годишна база.

Нека да погледнем набързо как се движат акциите на големите японски търговци: като цяло наблюдаваме вяла реакция.

Може би на инвеститорите ще им трябва малко повече време, тъй като данните действително бяха изненадващи.

Иначе акциите на Aeon поскъпнаха най-силно днес, с около половин процент, докато тези на J Front и Fast Retailing отчитат минимален спад от 0,2 процента.

Но в общи линии изглежда, че пазарите бяха изненадани от данните за потреблението в страната и затова все още няма силна реакция.

Честно казано аз очаквах малко по-резки движения, имайки предвид че резултатите надвижиха трикратно предварителните прогнози за септември.

В заключение – Абеномиката отново набира обороти, японските потребители се завръщат в търговските обекти, но въпросът е дали тази тенденция ще продължи и за в бъдеще“.

fallback
fallback