fallback

Ричард Брансън ще конкурира Карлос Слим на мобилния пазар в Мексико

Интервю на Карлос Мота със собственика на Virgin Group за телевизия Bloomberg

23.10.2014 | 16:40 Автор: Георги Стоянов

Стъпвате на пазара на мобилни услуги тук и ще се опитате да се конкурирате с Карлос Слим. Как всичко това ще проработи, кажете ни повече?

Ричард Брансън: Карлос Слим? Да, изправени сме пред доста сериозна конкуренция. Но ние сме свикнали да правим това. Това е в характера на Virgin.

Да играем ролята на Давид срещу Голиат. И ние имаме фантастичен екип от хора тук в Мексико.

Стартираме Virgin Mobile след много успешния старт в Колумбия и в Чили. И това е едно чудесно начало.

Мисля, че ако предлагаме наистина добри услуги за клиентите, продукти с добра стойност с марката Virgin, можем да измъкнем малка част от парите на Карлос Слим. Искаме да вземем съвсем малко.

Какво е посланието ви към Карлос Слим?

Ричард Брансън: Не мисля, че трябва да прекарва безсънни нощи. И конкуренцията е нещо хубаво. Сигурен съм, че вечерта ще сме приятели и ще се конкурираме през деня. И това е от голяма полза за мексиканското общество.

Значи сте приятели? Срещали ли сте се преди?

Ричард Брансън: Срещнах се със сина му и си комуникирах с него, така че може да вечеряме или нещо подобно.

Но каквото и да се случи, ако станем приятели, ще останем приятели.

Сега нещо по-сериозно. Има много промени, които се случват на пазара на мобилни комуникации. Хора губят телефонните си номера. Как Virgin Mobile ще работи с мексиканското правителство, за да гарантира, че всички тези промени се прилагат.

Ричард Брансън, собственик на Virgin Group, Мексико сити

Не знам всички подробности за всички промени, но мисля, че е чудесно, че правителството насърчава практики, като тази, да може да прехвърлите телефонния си номер от една компания към друга.

Защото ако не може да направите това, големите компании просто ви хващат в капан завинаги и това не дава шанс на по-малките компании, като нашата, да стартираме.

Така че ние приветстваме регулаторите, които насърчават конкуренцията.

Поставили сте си за цел 1 милион потребители през първата година. Може ли да постигнете това в Мексико?

Ричард Брансън: Не знаех, че са го казали, но ако са го казали, съм сигурен, че ще го направят, особено като знаят, че сега вече и аз знам.

Прекалено ли беше, когато в една великолепна статия на Bloomberg Businessвeek вие и Слим бяхте изобразени като участници в боксов мач? Това ли наблюдаваме?

Ричард Брансън: Мисля, че аз бях изобразен в същия размер като Карлос Слим. Мисля, че ако бяха направили един малък Ричард Брансън и един голям Карлос Слим това щеше да е по-правдоподобно представяне на този боксов мач.

При всеки случай съм сигурен, че ще се забавляваме. Ние изграждаме мобилен бизнес в Южна Америка.

Той върви добре и съм сигурен, че ще успеем да извоюваме справедлив пазарен дял и да изкараме някой и друг честен долар.

Ще лети ли скоро Virgin America до Мексико сити? VA има постоянни полети до Лондон . Аз самият съм фен на компанията.

Ричард Брансън: Летим до Канкун от Лондон, така че вече сме стъпили в Мексико. Може би следващата спирка ще е Мексико сити. Ще видим.

Искате ли да добавите нещо за бизнес плана си в Мексико. Икономиката на страната се отваря, но има проблеми с насилието, свързано с нарко картелите, както и с корупцията.

Ричард Брансън: Мисля, че това правителство се справя добре с привличането на бизнеси. Те насърчават бизнеса и насърчават конкуренцията.

Те обаче говорят, но не правят много, когато става въпрос за корупция и спазване на законите.

А това са проблеми, които ние, като представители на бизнеса, искаме да бъдат решени.

В Мексико съм в качеството си на представител на Глобалната комисия за наркотиците и се опитвам да накарам правителството да разглежда наркотиците като проблем на здравеопазването, а не като криминален проблем.

Те дори могат да стигнат дотам, че да регулират употребата на канабис.

 

fallback
fallback