Европейски лидери обсъждат енергийната независимост от Русия

Представителите на Европейския съвет ще трябва изготвят програмата на Общността в областите климат и енергия до 2030

23.10.2014 | 09:16 Редактор: Мариета Иванова
Европейски лидери обсъждат енергийната независимост от Русия

Европейските лидери ще обсъдят енергийната независимост  от Русия по време на двудневна среща на Европейския съвет.

По време на разговорите те трябва да изготвят програмата на Общността в областите климат и енергия до 2030 г. Рамката цели намаляване на емисиите парникови газове в ЕС с 40% спрямо равнището им от 1990, постигане на 27% дял на ВЕИ в крайното енергийно потребление на ЕС, 30% необвързваща цел за енергийна ефективност и 15% заложена цел за вътрешни електропреносни мрежи.

Решението на Европейския съвет по отношение на програмата 2030 е важно по няколко причини. На първо място бизнесът в Европа, особено енергийните компании, очаква предвидима и точно установена законова рамка за следващите 15 години. Липса на решение на Европейския съвет ще доведе до несигурност, която е малко желана в условията на продължаващите колебания на икономиката в Европа.

От друга страна, евентуално решение е важен междинен етап в изпълнение на целта за намаляване на емисиите от парникови газове с 80%, или до нивата от 1990 година.

Крайният срок за това, поставен от Брюксел е 2050 година.

Анализаторите отбелязват, че ангажиментът на Брюксел към стратегията по декарбонизация и създаването на т. нар. ниско-въглеродна икономика остава слаб.

В рамките на Европейския съвет ще бъде обсъдена и икономическата ситуация в ЕС, както и актуални въпроси от сферата на външните отношения.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис вече обяви, че ще повдигне сериозно въпроса за провокациите от страна на Турция относно изключителната икономическа зона на Кипър. Преди няколко дни турският изследователски кораб "Барбарос" навлезе на нейна територия в рамките на програмата си за проучване на газо-нефтените находища южно от острова.