fallback

Карл Айкан: Европейските страни трябва да са реалисти

Интервю на председателя на Icahn Enterprises за телевизия Bloomberg

22.10.2014 | 17:32 Автор: Георги Стоянов

Следите ли ЕЦБ изобщо. Знам, че миналата седмица, когато имахте работна вечеря с Бен Бернанке, хора, които присъстваха на вечерята, казаха, че са притеснени за Европа. Едва ли могат да направят всичко, което е необходимо. Следите ли ситуацията? Притеснени ли сте?

Карл Айкан: Рискът е умерен. Една от основните ни позиции е застрахована с курса на еврото спрямо долара. Така че бих казал, че тук се оказахме прави.

И според мен Европа има сериозни проблеми. Ние притежаваме компании там. И Западна Европа наистина е проблем.

Тук има елемент на това, за което говорих преди. Трябва да сме реалисти. Ще повторя. Ние не вредим на никой. Тези хора трябва да разберат, профсъюзите имам предвид.

Служителите, които са наети с по-малко разходи са по-добре, ако се възползват от здравния пакет, прокаран от администрацията на Обама.

В Европа ситуацията е същата. Трябва да сме реалисти във Франция и Испания. Докато това не се случи, аз ще продължавам да се застраховам с курса евро – долар.

Фундаментално Европа има проблеми от години. Погледнете периферните страни, погледнете на безработицата. Ние обаче пренебрегвахме това, заради програмата за осигуряване на ликвидност в банковата система на ЕЦБ. Заради интервенцията на ЕЦБ. Така ли се получи накрая, че тя всъщност навреди на европейската икономика? Защото ние пренебрегнахме факта, че голяма част от европейската икономика е гниеща камара с боклук.

Карл Айкан: Вие сте много по-крайна, отколкото аз. Не мисля, че европейската икономика е гниеща камара с боклук.

Страните от Северна Европа изглеждат доста добре – Скандинавия. Мисля обаче, че някои от европейските страни трябва да станат реалисти и си мисля, че това може да се случи.

ЕЦБ най-накрая понижи лихвените проценти. И те ги понижиха доста драматично. И ако те го правят, може би ще дойде момент, когато курсът евро долар ще бъде коригиран.

Сега,  според мен курсът на еврото спрямо долара е твърде висок.

 

fallback
fallback