На какво се дължи ръстът на БВП на Китай за Q3

21.10.2014 | 16:52
На какво се дължи ръстът на БВП на Китай за Q3

Коментар на Том Орлик, Bloomberg 


"Позитивна изненада дойде от данните за брутния вътрешен продукт на Китай.

Той нараства със 7,3% на годишна база през третото тримесечие, докато прогнозите бяха за ръст от 7,2 на сто.

Ако погледнем малко по-дълбоко в детайлите от статистиката и какво точно отразяват те, ще видим че става въпрос за задълбочаващото се отслабване на вътрешния пазар, въпреки предприетите стимулиращи мерки.

Правителството налива пари в икономиката, но се оказва, че те не са достатъчни, за да обърнат негативните тенденции, в това число и на имотния пазар.

Това, което помага на китайските лидери в момента, е един стар приятел, а именно - американският потребител.

Сравнително силната американска икономика подкрепя износа на Китай и именно силното глобално търсене на неутрализира тази слабост на вътрешния пазар и на практика движи китайския икономически растеж."

 

През септември обаче имаше и други окуражителни сигнали. Сред тази серия от данни бяха показателите за индустриалното производство и продажбите на дребно.

"През август станахме свидетели на някои доста разочароващи сигнали от промишления сектор.

Тогава ръстът на индустриалното производство беше със 6,9 процента - най-слабия от началото на глобалната финансова криза.

Производството на електроенергия, което според много хора е своеобразен индикатор за състоянието на цялата икономика, отчете свиване.

И като цяло новините през август бяха доста тревожни.

Днешните данни за септември обаче, които бяха публикувани заедно с тези за брутния вътрешен продукт, бяха окуражаващи.

Индустриалната продукция възстанови темповете си на растеж до 8%, производството на електроенегия  също се върна на позитивна територия.

Заедно с икономическия растеж, който надвижи предварителните прогнози,  тази по-висока активност в промишлеността и енергетиката е сигнал за това, че китайската икономика може да набере известна инерция в последните месеци на годината".