fallback

Инвеститори се надяват корекцията на фондовите пазари да продължи

Коментар на Чарлз Стейн за телевизия Bloomberg

21.10.2014 | 13:19 Автор: Георги Стоянов

Мисля, че много от тези хора биха казали, че това, което се случи през последните няколко седмици, е едно добро начало, но че не е достатъчно.

Много от тях застъпват позицията, че акциите са доста надценени или поне, че са били доста надценени.

И ако са поевтинели с 5 – 6% или колкото са тези проценти през октомври, те започват да се доближават до реалната си стойност, но че все още не сме я достигнали.

Да, от вашите разговори с мениджъри изглежда, че акциите все още са скъпи. Смятате ли, че светът става малко по-разумен?

Чарлз Стейн: Да, по-разумен, но много от тези хора се чувстват неловко да правят точна прогноза. Те обаче вероятно  биха искали цените да паднат с още 10 – 15% преди отново да се включат.

Спомнете си, че сме в бичи пазар от март 2009. Цената за акциите на много компании нарасна много по-бързо от печалбите им.

И според мен много от тези хора биха искали да видят една наистина хубава корекция, което би било неприятно за нас, но определено би било добре дошло за тях.

Добре, за каква корекция говорим. Знам, че ако погледнете на компаниите с малка пазарна капитализация, те са много, много скъпи. С колко тези цени трябва да паднат, преди инвеститорите да кажат, ок, влизаме в играта, купуваме?

Чарлз Стейн: Различно е. Аз разговарях с един човек, с който се чуваме от години – Ерик Синемън. Той управлява фонд, който държи 75% от парите си в кеш, което е доста екстремно решение.

Той обаче се занимава с компании с малка пазарна капитализация от дълго време. През 2007 той държеше голяма част от капитала си в кеш, защото казваше, че акциите са скъпи.

Той всъщност би искал те да поевтинеят с между 30 и 50%. И това е доста плашещо за нас останалите, но според него това би ни върнало към нормалността.

Да, в това има смисъл. От друга страна обаче, какъв е сценарият за инвеститорите в дългове?

Чарлз Стейн: Инвеститорите в облигации изглеждат малко по-оптимистично настроени. Имахме разпродажба на junk облигации и дългове като цяло.

Мисля, че много от тях си казват – вижте американската икономика, все още е в доста добра форма, няма да имаме много фалити, така че това не е лош момент да се възползваме от по-високата доходност и по-широките спредове.

За тях това е една много различна картина, отколкото за инвеститорите в акции.

 

fallback
fallback