fallback

Защо облигационните пазари се представят по-добре от акциите

Коментар на Марк Барттън за телевизия Bloomberg

21.10.2014 | 13:13 Автор: Георги Стоянов

Добре дошли, време е за днешната графика. Това е една много проста графика. Това е графика, която сравнява акциите и облигациите.

Понякога най-простата картина е най-добра. Бялата линия, линията, която е отгоре, е индексът на правителствените облигации на развитите страни, изготвен от Bloomberg – с две думи индекс на правителствени облигации.

Червената линия пък е световният индекс MSCI, тоест индекс на фондови пазари от развиващи се и развити страни.

Нещо много интересно се случи от началото на октомври. Както може да видите, облигациите поскъпват с близо 1,8%, докато глобалните акции поевтиняват с 4%.

Разликата е 5,8%. И интересното е, че този спред е най-големият от май 2012. Облигациите се представят по-добре от акциите.

Миналата седмица беше изключително волатилна за фондовият пазар. Спомнете си също, че волатилността при щатските ДЦК нарасна до най-високото си ниво от повече от година.

Така че не става въпрос, че само акциите поевтиняват. Миналата седмица беше много волатилна за щатските правителствени облигации.

Но какво кара този спред да се разширява? Опасения за глобалното икономическо възстановяване, разпространението на ебола, конфликтите в Близкия изток, конфликтът между Русия и Украйна и разбира се, трейдърите точно сега отлагат залозите за това, кога Фед ще повиши лихвените проценти.

Много, много проста графика. Тя трябва да е проста понякога. Просто понякога си струва да сравним как облигациите се представят на глобалните пазари с това, как се представят акциите.

И това разминаване, тези 5,8%, е най-голямото от май 2012.

 

fallback
fallback