Трябва ли да благодарим на Обама за ралито на фондовия пазар

Морис Рейд, изпълнителен директор на Mercury за телевизия Bloomberg

20.10.2014 | 17:25 Редактор: Георги Стоянов
Трябва ли да благодарим на Обама за ралито на фондовия пазар

Какви са настроенията в Съединените щати – 4 седмици фондовият пазар е на червено. Индексите са с 6% под рекордните стойности от миналия месец. Имахме една волатилна седмица при всички класове активи. Какви на са настроенията в САЩ точно сега?

Морис Рейд: Имаме доста добро усещане за фондовия пазар. Това е едно от нещата, които работят доста добре по време на мандата на този президент.

Така че мисля, че ще имаме възстановяване. Причината за спада може да е ебола, може да е ислямската държава.

Могат да са много неща, но си мисля, че ако има едно нещо, което върви добре през мандата на Обама, то това е фондовият пазар.

Разбира се, той не получава кредит за това, но ние сме доста положително настроени за фондовия пазар.

Мислите ли, че има много инвеститори, много икономисти, които преразглеждат прогнозите си за това, кога лихвените проценти в Съединените щати могат да бъдат повишени? Имам предвид като резултат от слабостта в еврозоната и това, което се случи на пазарите миналата седмица? Мислите ли, че тази дата е изтеглена във времето заради всичко това?

Морис Рейд: Страхувам се, че съм бъркал толкова много пъти.

Ти каза, че забавянето на програмата за вливане на ликвидност няма да приключи. Забавянето наистина започна, но може би все пак няма да приключи.

Морис Рейд: Незнам. Мисля, че Дажнет Йелен все още свиква с новата си роля. Мисля, че и хората малко по малко започват да свикват с новия Фед.

Наистина е странно, какво се случва с Фед точно сега. Лихвите са толкова ниски, хората наистина не разбира дали те ще бъдат променени.

Отново казвам, грешал съм по тази тема толкова много, че е по-добре да не казвам нищо и да се надяваме на най-доброто.

Шокиран съм. Как може да кажете, че трябва да благодарим на Обама за ралито на фондовия пазар. Той няма връзка с него. Той се заигра със здравеопазването, избягваше да се занимава с икономиката. Може би евтините и лесни пари стоят зад растежа на пазара, а не Барак Обама.

Морис Рейд: Ето, че пак се върнахме на темата. Просто погледнете на фондовите пазари от както той е президент. Президентът понася вината, ако има пазарен срив, но също така трябва да му отдадем заслуженото, ако нещата вървят добре.

Трябва да благодарим на този човек най-малкото за това. Той направи правилните неща за икономиката и се справи блестящо с проблемите в банковия сектор.

Много хора на Wall Street не искат да отдадат кредит на този човек за нищо, но трябва да погледнете на представянето на пазара през тези почти 8 години, откакто той е президент.

Фондовият пазар се представя изключително добре. Независимо дали става въпрос за евтини пари или не. Вие трябва да му отдадете заслуженото, ако искате той да поеме вината.