90 хиляди протестираха в Лондон срещу намаляващите доходи

В похода се включиха учители, медицински сестри, държавни служители и представители на частния сектор

19.10.2014 | 11:00 Редактор: Мариета Иванова
90 хиляди протестираха в Лондон срещу намаляващите доходи

Близо 90 000 души излязоха по улиците на Лондон, за да протестират срещу намаляващите доходи. Те изразиха недоволството си от тенденцията на  свиване на заплатите с 50 лири или 63 евро на седмица от 2008 година насам. Според демонстрантите това е необосновано, тъй като британската икономика е в добро състояние.

В протестния поход се включиха учители, медицински сестри, държавни служители и представители на частния сектор. Демонстрацията премина под лозунга „Британците се нуждаят от увеличение на заплатите”. Негов организатор беше Конгресът на профсъюзите.

"Средната класа е принудена да плаща цената на това, което богатите и могъщите причиниха на обществото ни. Тези хора не са причинили банковата криза, не са отслабили икономиката, но въпреки това плащат цената“, коментира генералният синдикален лидер Дейв Прентис. –„Публичният сектор не би трябвало да страда най-много от строгите мерки за икономии, които предприема правителството”.

Походът е заключителна акция за тази седмица.

През изминалите дни на Острова имаше редица социални прояви. В понеделник стотици хиляди служители от държавните здравни служби спряха работа за четири часа с настояване да получат увеличение на заплатите. Акцията бе прецедент от 1982 година по време на управлението на премиера Маргарет Тачър.