fallback

Измамите с обяви за работа в чужбина зачестяват

Най-много случаи са свързани с неизплащане на възнаграждения и осигуровки, отбелязват от Инспекцията по труда

19.10.2014 | 10:40 Автор: Мариета Иванова

Измамите с обяви за работа в чужбина зачестяват, отчитат от Инспекцията по труда. Най-много случаи са свързани с неизплащане на възнаграждения, командировъчни, както и липсата на посреднически договори с чуждестранните работодатели.   

В стремежа си хората да намерят по-бързо добре платена работа в чужбина често пропускат да проверят внимателно работодателя, при който отиват.

Много често търсещите работа не се и замислят, че могат да попаднат на некоректен посредник или работодател.

Само за първите 9 месеца на 2014 в Инспекцията по труда са подадени стотици сигнали за нарушени трудови права на българи, работещи в чужбина. Реално обаче, броят им е много по-голям, тъй като не всички търсят своите права.

„Най-честите грешки са влизането в комуникация с нелегитимен работодател, който се оказва фантом- не плаща осигуровки, не получава обещаните условия на труд и т.н.”, коментира юридическият съветник към КТ „Подкрепа” Адриан Илиев. Той допълва, че друга типична измама е свързана с работа чрез гевербе (Gewerbe) или регистрация за извършване на икономическа дейност в чужбина. В тези случаи, коментира Илиев, „служителят си мисли, че е нает на работа, а всъщност е сключил търговски договор и съответно е определен като търговец и няма трудова закрила”.

Прикриване на посредническата дейност с договори за консултантски услуги е друга тенденция, която често използват некоректните работодатели. Когато те не са регистрирани за подобна дейност, наетите от тях лица впоследствие най-често биват измамени с обещания за безплатно оформяне на документите и осигуряване на квартира в страната на пребиваване. След получаването на договорената комисионна, лицето заминава в страната, но там се оказва без работодател и без осигурена квартира.

Затова юристите съветват винаги да се проверява дали работодателят присъства в трудовите регистри.

„Най-напред дали този работодател е легитимен, дали има действително такава регистрация, да потърсят от синдикатите, дали работниците му са доволни от него, дали имат проблеми при трудовата заетост и да поискат трудов договор и да не тръгват без такъв,” съветва юристът от КТ „Подкрепа” Илиев. Той препоръчва още в гурбетчиите да следят за осигурителен номер и дали по него по него постъпват осигурителни вноски.

Статистиката сочи, че Германия, Италия, Испания и Великобритания са страните, в които най-често стават подобни нарушения.

Строителството, селското стопанство и преработващата промишленост са традиционните сектори, в които се нарушават правата на търсещите работа в чужбина.  

 

 

fallback
fallback