fallback

Реакциите след разпродажбата на акции в САЩ

Какво казват експертите за пазара

17.10.2014 | 09:42 Автор: Велко Каменов

На 15 октомври 2014 широкият бенчмарк индекс за американски книжа S&P 500 затвори на нивo от 1 862, 49 пункта. За последно S&P 500 затвори на по-ниско ниво на 16 април 2014, когато в края на борсовия ден стойността му беше 1 862,31 пункта. По време на търговията на 15 октомври 2014 индексът дори падна до ниво от 1 822,99 пункта – стойност по-ниска от тази, на която беше в началото на 2014. Хора от света на финансите и политиката направиха коментар по въпроса за разпродажбата на акции в САЩ.

Президентът на клона на ФЕД в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че програмата на ФЕД за изкупуване на облигации може да бъде променяна съобразно макроикономическото развитие и няма фиксирани срокове. Той се обяви за продължаване на изкупуване на облигации на нивата, на които това се прави в момента. В момента ФЕД месечно изкупува облигации на стойност 15 милиарда долара. Очакваше се програмата да бъде прекратена изцяло в края на октомври 2014. Булард изтъкна като причина за случващото се факта, че Европа не е отговорила на очакванията за икономически растеж за 2014 и това се е отразило негативно на пазарите в САЩ.

Президентът на Европейската комисия Жозе Барозо заяви, че спада на пазара в САЩ се дължи на вероятността от слаб растеж в други части на света. Барозо успокои, заявявайки, че не вижда причини за паника и тревога.

Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман припомни, че не трябва да очакваме САЩ да има имунитет към подобни лоши развития в други части на света. Кругман посочи, че шест години след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers Съединените американски щати все още са в много деликатна ситуация.

 

fallback
fallback