fallback

Как ебола засегна пазарите

Коментар на Хауард Уард, Gamco Investors за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

16.10.2014 | 16:39 Автор: Георги Стоянов

Хауард, не мислиш ли, че е забележително. Паниката, която обхвана пазарите и интернет, породена от ебола?

Хауард Уард: Мисля, че от една страна е забележително , но от друга, аз също споделям някои от тези опасния. Това е непозната територия.

Нищо не пише в учебниците, което да каже на анализаторите по сигурността, как  да се справят с инфекциозни заболявания като ебола.

И аз се опасявам, че правителството на Съединените щати не прави достатъчно, за да предотврати разпространението на ебола в страната.

Ебола за сега не е проблем тук в Съединените щати, но заразата има потенциала много бързо да излезе извън контрол и според мен в това се крие страха.

Хората може да останат в къщи, някои дори може да спрат да ходят на работа и определено много хора няма да ходят да пазаруват. Предполагам, че това са добри новини за Amazon.

Когато говорим за пазаруване, имаме доста лоши новини от САЩ тази сутрин. Продажбите на дребно се очакваше да се свият с 0,1%. И както Джули коментира, когато данните се появиха, резултатът е 3 пъти по-слаб, защото спадът се оказа 0,3%. Страхувате ли се за американската икономика или икономическите ви страхове все още са свързани единствено с Европа?

Хауард Уард: Не, американската икономика е в много добра форма. Един показател, който може да следите, е свободният паричен поток на потребителите.

Той представлява разполагаемите лични доходи минус разходите за храна и енергия и финансовите задължения. И този показател на рекордно високи нива.

Потребителските кредити нарастват. Доверието на потребителите се възстанови. Водещите икономически индикатори показват, че броят на новоразкритите работни места е добър.

Имаме рекордно индустриално производство, рекордни капиталови инвестиции, рекордно високо благосъстояние на домакинствата и рекордни корпоративни печалби, наред с други положителни резултати.

Така че американската икономика е в доста добро състояние. Вероятно нараства с около 3% сега през четвъртото тримесечие, така че тук няма опасения.

Опасенията и целият този отлив от пазарите е свързан с това, че все още не сме имали 10% корекция, говоря за последните 3 години.

Този път бяхме близо. Корекцията беше около 9%. Все още обаче не сме имали такава.

Но притесненията, които са в основата на всичко това, са свързани с Европа.

Това бяха опасенията, че единствено монетарната политики  няма да реши проблемите на Европа.

Може би те има нужда от данъчни облекчения, реформа на трудовия пазар, разходи за стимулиране на икономиката и други структурни мерки, които те отложиха, защото се радваха на подем на облигационния и фондовия пазар и решиха да продължат по старо му, без да се опитат да приложат истинските структурни реформи, от които се нуждаят.

Така че това беше основното нещо, за което си мислеха инвеститорите, когато започна тази разпродажба, а опасността от ебола беше на втори план.

Мисля, че опасенията за ебола обаче леко нараснаха от тогава.

 

fallback
fallback