Енергийни експерти: България е на прага на сериозна газова криза

Според експертите ситуацията в момента е по-тежка от тази при газовата криза през 2009г.

16.10.2014 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Енергийни експерти: България е на прага на сериозна газова криза

България е на прага на сериозна газова криза. За това алармираха експерти от Българския енергиен и минен форум. Според тях ситуацията в момента е по-тежка от тази при газовата криза през 2009г. Експертите на БЕФ смятат още, че България трябва да се откаже от проекта "Южен поток".

България няма алтернатива за доставки на природен газ към настоящия момент, освен от Русия, обясниха експертите. Те са категорични, че от газовата криза през 2009 година България не е  научила урока си:

"Нещата се развиват в низходяща спирала, нещата са по-зле отколкото 2009г. И това е престъпление, защото е недопустимо за политиците да не вземат поука от миналото." - заяви Христо Казанджиев, енергиен експерт.

По отношение на проекта Южен поток страната ни трябва да оцени своите интереси и без да влиза в противоречие с интересите на ЕС и Русия да вземе адекватно решение за проекта. Експертите обясниха още, че при съществуващата регулация и нормативна база на ЕС и на България проектът  не може да бъде икономически ефективен:

"България от този проект няма да вземе нищо – ще направи огромни разходи. Така че единственото решение към настоящия момент, съобразно политическата обстановка, пък  и икономически интереси и договореностите с договори към Европейската енергийна харта е България да се оттегли от проекта, българската страна и да предостави и да прехвърли това си право и предостави възможност на Газпром да реализира проекта самостоятелно." -  допълни Казанджиев.

За да излезе от тежката криза, в която се намира енергетиката ни, експертите предлагат постепенна либерализация на пазара на електрическа енергия и присъединяване на България към някоя от работещите в региона енергийни борси.  Без да се проведат тежките, но неизбежни реформи в сектора, няма как да се избегне повишаване на цената на тока, категорични бяха експертите.