fallback

Завръща ли се кризата в Гърция

Коментира Платон Монокросос, главен икономист на Eurobank за телевизия Bloomberg от Атина

16.10.2014 | 16:19 Автор: Георги Стоянов

Не сме говорили за Гърция и гръцката икономика на международната сцена от доста време. Това, което се случи вчера, означава ли, че вероятно проблемите отново ще изплуват на повърхността?

Платон Монокросос: Очевидно движението на пазара през последните няколко дни, отразява нарастващата пазарна несигурност, що се отнася до механизма за мониторинг, който ще замени сегашната програма на Международния валутен фонд.

Пазарите пресмятат необходимото за страната кредитиране през следващите две години.

По последни оценки на МВФ тази сума възлиза на 12,5 милиарда евро. В допълнение към тях евентуално по-ранно излизане от програмата на МВФ би прибавило още 12,5 милиарда евро.

Така че стават общо 25 милиарда евро, когато говорим за заемите, които трябва да бъдат изтеглени допълнително.

Ето защо пазарите се питат, как страната на практика ще покрие тези суми. Разбира се, има определени налични фондове, включително HFSF, който е местният фонд за рекапитализиране на банките и някои други вътрешно ликвидни дефицити.

Определено обаче Гърция трябва да запази достъпа си до пазарите, за да може да набере необходимите средства.

За страха от Syriza, за страха от предсрочни избори, които могат да накарат правителството да реши да излезе от програмата по-рано ли говорим?

Платон Монокросос: Вътрешнополитическата ситуация е друг източник на притеснения за международните инвеститори. Освен, разбира се, ситуацията с необходимостта от финансиране за страната. И сега с наближаването  на президентските избори, инвеститорите се чудят как правителството ще успее да събере тези 180 гласа, необходими за избирането на техния кандидат за президент на страната.

Ако това не се случи, ще имаме предсрочни избори. Ще имаме ситуация, която пазарите няма да харесат. Проучванията на общественото мнение показват, че за момента Syriza има преднина. Ако това се случи, колко трудно ще стане за инвеститорите, които следят този пазар?

Платон Монокросос: Очевидно инвеститорите искат повече яснота в две насоки. Първо, какъв ще е механизмът за мониторинг, какви ще са предпазните механизми за финансиране, които ще заменят програмата за финансиране на МВФ и второ, те искат повече яснота около ситуацията след президентските избори.

В много отношения гръцката икономика беше пренебрегвана. Много хората не следят от близо, какво се случва там. Когато говорим за прогреса след 2012 – приватизацията, събираемостта на данъците и всичките проблеми, за които се притеснявахме, докато хората протестираха на централния площад в Атина - има ли някакъв прогрес и когато страната отново се окаже във фокуса на прожекторите, колко сериозни могат да се окажат проблемите?

Платон Монокросос: Мисля, че прогресът до сега на много фронтове е значителен. Разбира се, съществуват области в които прогресът е доста неравномерен.

От фискална гледна точка, подобрението е огромно. Говорим за корекция в циклично претегления първичен баланс, която от 2009 е близо 20% от брутния вътрешен продукт на страната.

Така че това е огромна корекция. Растежът на БВП по наша оценка е положителен от второто тримесечие на 2014.

Нашата прогноза, е, че през тази година гръцката икономика ще нарасне с 1%.

Така че фактът, че вдигания в последно време шум се случва, докато Гърция е на една осезаемо подобряваща се икономическа траектория, е просто лошо стечение на обстоятелствата.

Очевидно ни е необходима повече яснота в тези две насоки – политическата ситуация и предпазния механизъм, който ще заемни програмата на МВФ, така че доверието да се стабилизира и да позволи на инвеститорите на практика да се възползват от повишаващите се пазарни оценки, следствие от последния спад на местния облигационен пазар.

fallback
fallback