Бежовата книга на Фед: скромен до умерен ръст на САЩ

16.10.2014 | 07:56
Бежовата книга на Фед: скромен до умерен ръст на САЩ

Американските компании са "оптимисти като цяло" с продължаващия ръст на икономиката със "скромни до умерени" темпове, съобщи Фед в проучването на настроението на бизнеса.

Коментар на Питър Кук в предаването на Bloomberg Television "Bottom Line."


В момента има доста въпросителни около американската икономика, както и за силата на глобалната икономика.

Актуалната финансова картина в Съединените щати не показва някакво влошаване, но в същото време няма и индикации, че икономиката преминава на по-висока скорост. 12-те регионални клона на Федералния резерв описват растежа като "скромен" или "умерен".

По-конкретно шест от тях смятат, че той е умерен, а пет - по-скоро скромен, като първото, според терминологията на Фед, е по-позитивно.

Единствено в Бостън оценката е за "смесена" икономическа картина.

Още по темата

Напоследък имаше притеснения и за потребителските разходи и продажбите на дребно, но според Бежовата книга много райони на страната всъщнотс се представят доста добре.

На повечето места се наблюдава леко повишение на потреблението, а в много градове търговците са оптимистично настроени за оставащите месеци до края на годината.

Сред тяха са Бостън, Филаделфия, Чикаго, Канзас Сити, Далас, Сан Франциско.

Показателите в туризма също остават високи, според доклада на Фед.

Услугите извън финансовия сектор също отчитат по-висока активност, транспортният бранш също регистрира ръст във всички райони.

Новините са добри и за промишлеността - индустриалното производство нараства почти навсякъде спрямо данните от предходния доклад.

В Бостън, Филаделфия, Атланта и Канзас прогнозите са позитивни в краткосрочен план.

Колкото до жилищното строителство и имотния пазар, там данните са разнопосочни.

При търговските имоти обаче се наблюдава ръст.

В земеделието също имаме смесена картина - цените на продукцията падат, но реколтата е по-добра от очакваното.

Е в енергийния сектор, който е във фокуса на вниманието напоследък, Бежовата книга отчита ръст в добивите на петрол и природен газ, въпреки че те и досега бяха доста високи.

На трудовия пазар не се наблюдават сериозни изменения, освен това, че в повечето райони на страната някои работодатели изпитват проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.

В други пък ръстът на заплатите остава скромен, но за определени индустрии цената на труда се повишава по-силно, например строителството и промишлеността.

Като цяло няма кой знае какви промени в общата икономическа картина спрямо предходния доклад и съответно нищо, което да промени прогнозите на Федералния резерв.

Няма индикации за ускоряване на растежа, нито пък такива за рязко свиване на икономиката".