Китайски инвестиции в Италия

Коментар на Алесандра Миглиачио за телевизия Bloomberg от Рим

15.10.2014 | 17:30 Редактор: Георги Стоянов
Китайски инвестиции в Италия

Рензи наистина се опита да събуди интереса на инвеститорите от Китай. Изглежда, че нещата се получават на този етап. Всички ли обаче са щастливи от това?

Алесандра Миглиачио: Здравейте, да. Те всъщност са доста доволни от развитието. Мисля, че в момента Италия се нуждае от чуждестранни инвестиции.

При това има добро припокриване на интересите с Китай. Заложени са най-различни интереси.

Както ти каза, вчера бяха подписани сделки за 8 милиарда евро. Те бяха подписани с Enel - най-голямата енергийна компания в Италия.

Те вече имат определени сделки с Китай и това са просто допълнителни споразумения.

Те бяха подписани с държавната банка Cassa Depositi. Има нещо много позитивно в това, че Рензи успява да представи добре тези сделки пред италианското общество. 

Мисля, че основният проблем на италианците с Китай беше страхът, че те ще Китай ще изкупи малките бизнеси в Италия, което всъщност е друг проблем.

Големите имена определено привличат вниманието. Намесени ли са обаче и малки компании. Икономическият живот в Италия в момента е много труден. И като резултат от това в тези сделки могат да бъдат намесени някои известни имена, имена на малки компании, които да бъдат изкупени твърде евтино.

Алесандра Миглиачио: Мисля, че в това се крият основните опасения. Мисля, че големите компании са щастливи от допълнителните инвестиции. Италианците не се страхуват  особено от китайците.

Мисля, че те имат добри отношения, защото някои неща в двете страни са сходни. От какво например инвеститорите се страхуват в Италия?

Много от чуждестранните инвеститори се притесняват от нивото на корупция, но китайците определено не са сред тях. Мисля, че в Китай има повече корупция, отколкото в Италия.

Така че проблемът, както ти спомена, са малките компании, семейните бизнеси, защото Италия е в рецесия и защото китайците имат много кеш.

Това са страхове, които италианците таят към всеки, който идва и се опитва да открадне семейните им бижута, ако мога така да се изразя.

Това е свързано със страната и културата, която може би е малко по-малко разбрана. Това е така.