fallback

Накъде ще тръгне цената на петрола

Коментар на Скот Дарлинг от JP Morgan за телевизия Bloomberg

14.10.2014 | 18:14 Автор: Георги Стоянов

Скот Дарлинг: Мисля, че има комбинация от два фактора - намираме се в сезона на ежегодните ремонти на рафинериите и търсенето от тяхна страна е по-слабо. Също така Либия ускори добива по-рано от очакваното.

Добивът от Ирак не беше нарушен, както очакваха някои анализатори. Имам предвид проблема с Ислямската държава.

Скот Дарлинг: Не, те произвеждат същото физическо количество барели. Либия обаче е причината за нарастването на добива в страните от ОПЕК през последния месец, месец и нещо.

Мисля че в Ирак опасенията, които имаме, са свързани с дългосрочните инвестиции в страната.

Но определено анализаторите на суровини на JP Morgan непрогнозират сътресения в доставките от страната в средносрочен план.

Някои страни от ОПЕК вече понижиха цените, нали така?

Скот Дарлинг: Мисля, че за сега посланията от ОПЕК са смесени. Основната хипотеза на JP Morgan e, че ние очакваме Саудитска Арабия, като основен производител, постепенно да започне да реагира на слабостта на цените с постепенно свиване износа.

Рафинериите също ще започнат да търсят повече суров петрол и ние прогнозираме, че Brent ще се възстанови до нива от над 100 долара през идните месеци.

Сега Brent се търгува около 87 долара за барел, но през по-голямата част от годината той се търгуваше за над 100 долара за барел. Идеята е, какво се случва, когато сме под тази психологическа граница да кажем от 90 долара или дори 85 за барел. Какво мислите за това?

Скот Дарлинг: В дългосрочните сценарии на JP Morgan за цената на петрола ние сме заложили нещо като 90 долара за Brent.

И това е базирано на усреднените разходи в индустрията, които трябва да бъдат направени, за да се запази цената на собствения капитал на компаниите.

Така че ако останем устойчиво под 90 долара, тогава по-далновидните компании ще започнат да понижават разходите си и да се опитват да бъдат по ефективни.

В петък например видяхме изявлението на Statоil в Норвегия. Те казаха, че ще са много по-внимателни с инвестициите и обявиха, че ще съкратят работни места. Така че индустрията започва да реагира на всичко това.

Доста бързо, да. Но кажете ми нещо друго. Имаме страните производители и след това имаме нефтените компании. Те са неразривно свързани, нали така? Вчера гледах графиката на цената на петрола. Но също така имаме BP, Exxon и Shell.

Скот Дарлинг: В JP Morgan сме съгласни с теб. Акциите на големите нефтени компании ни харесват. Те имат добра стойност.

Но биха ли имали добра стойност за инвеститорите? Това е въпросът?

Скот Дарлинг: Мисля, че ако погледнете от перспектива на 1 или 2 години, по начинът по който гледаме ние, ще видите, че някои акции се търгуват на исторически  ниски нива.

Ако вярвате във възстановяването и разширяване на операциите,  тези компании изглежда имат доста добра стойност в момента.

Но кои по точно компании - рафинериите, компаниите за проучване и добив на петрол или тези, които го транспортират?

Скот Дарлинг: По-скоро компаниите за проучване и добив, а също така и компании, които провеждат структурни реформи.

По-добро рециклиране на активи, деинвестиране на активи и връщане на пари в брой на акционерите. Предпочитаме да имаме експозиция към такива компании в енергийния сектор.

Каква е ролята на силния долар във всичко това, защото целя сектор на суровините беше засегнат от силния долар и съм сигурен, че петролът не е имунизиран?

Скот Дарлинг: Това е много добър въпрос. Силата на долара съвпада със слабостта на Brent – това също е фактор наред със сезона на ремонтите в рафинериите и добива в Либия, за които говорихме по-рано.

Тук не говорим за проблеми в търсенето и предлагането така ли?

Скот Дарлинг: Мисля, че това, което поддържаше цената на Brent около 100 долара за барел през последните няколко години, бяха рисковете, свързани с предлагането.

Сега са налице геополитически рискове свързани с предлагането, които не смятаме, че ще изчезнат с настъпването на новата година.

Нека погледнем на Саудитска Арабия, защото те няма да са особено щастливи от всичко това. Те са заложили на цена от 90 долара за барел, за да балансират бюджета си.

Скот Дарлинг: Абсолютно. Мисля, че именно за това имаме тази дискусия в ОПЕК в момента…

Но ОПЕК не е организацията, която беше преди. Тя нямат това влияние, не са картелът, който беше преди.

Скот Дарлинг: Саудитска арабия все още остава водещият производител и ако се върнем към 2012 видяхме, как постепенно ОПЕК започна да понижава добива през годината, когато Либия ускори добива си още през януари.

Всъщност добивът в Саудитска Арабия през тази година беше понижен с почти 800 хиляди барела на ден.

Така че бих очаквал сега Кралството също постепенно да реагира. На 27 ноември е ключовата срещата на ОПЕК, така че тогава ще видим, какво ще се случи.

Кажи ми нещо, навлизаме в този период на годината, когато идва зимата и потреблението на петрол се увеличава. Знаете обаче, че пазарите могат да интерпретират всичко това по непредсказуем начин. Може ли слабостта да продължи? Смятате ли че поевтиняването ще продължи до нива, които са неприемливи за всички?

Скот Дарлинг: Мисля, че след като прекрачихме границата от 90 долара за Brent, индустрията ще започне да реагира.

Също така смятам, че ще станем свидетели на солиден ръст на търсенето. Рафинериите може да консумират до 4 милиона барела на ден до декември, след като приключат планираните ремонти.

 

fallback
fallback