Как да избегнем корпоративните данъци

Ежегодно американският бюджет губи 90 милиарда долара заради пропуски в данъчното законодателство

14.10.2014 | 16:40 Редактор: Георги Стоянов
Как да избегнем корпоративните данъци

Двойното ирландско сега символизира пропуските в международната данъчна система. Но как тази противоречива дупка в данъчното законодателство работи?

Американска компания, да речем Uncle Sam’s, издава лиценз за своята интелектуална собственост на ирландска компания, да кажем Lucky Clover Corp, която легално е базирана в офшорна територия, например облените от слънчеви лъчи Бахамски острови.

Тези момчета след това издават лиценз за въпросната интелектуална собственост на втора ирландска компания, да кажем Blarney, която вече е базирана в Ирландия.

Blarney Corp генерира печалба , но не плаща почти никакви данъци, защото те са компенсирани от комисионни и такси, които се приспадат от данъците. 

Unckle Sam’s също не плаща федерални данъци за дейността на своите дъщерни ирландски дружества, защото приходите не са генерирани в САЩ.

И всичко се навързва. През изминалата година най-големите американски корпорации са натрупали 1,95 трилиона долара извън Съединените Щати и това представлява ръст от близо 12% спрямо предходната година.

А това се равнява на годишни загуби за американския бюджет в размер на 90 милиарда долара.