fallback

Спад на лихвите по депозитите и през септември

Слаба активност на банките по линия на потребителското кредитиране, показва анализ на сайта MoitePari.bg

14.10.2014 | 14:23 Автор: Мариета Иванова

Тенденцията на спад на лихвите по депозитите продължава и през месец септември, сочат данните от анализа на финансовия сайт Моите пари. Експертите отбелязват, че малка част от офертите на банките през изминалия месец показали подобрение, което се оказало твърде недостатъчно, за да бъде обобщено в тенденция.

„Аналогична беше ситуацията и по отношение на спестовните сметки. За разлика от срочните депозити, при безсрочните само една банка подобри условията си“, коментират от Моите пари.

Анализът показва, че при потребителските кредити банките също не са били особено активни през септември.

„Една от тях удължи промоционалния срок на най-добрата си оферта. Други две банки пък заложиха на подобряване в условията, като понижиха лихвения разход за клиента. Пониженията може да се определят като значили, тъй като бяха в порядъка между 1,00-2,00 процентни пункта. Отминалият месец септември няма да запомним и като месец на промени в офертите на банките по отношение на жилищни и ипотечни кредити. Само две бяха банките, които предприеха такива през изминалия месец“, посочват от Моите пари.

Месец септември се оказва не особено активен и при дейността на банките, свързана с кредитните карти. - „През изминалия месец две банки удължиха съществуващи вече промоции, а други две стартираха нови такива. Тези продукти не са сред приоритетите на всички банки и прави впечатление, че само по-големите от тях предприемат подобряване в тези оферти“, коментират анализаторите на банковия пазар. Експертите отбелязват, че за разлика от предишни промоционални кампании вече започваме да наблюдаваме промоции, свързани не само с понижаване на лихви при теглене на суми и/ или покупки, но и при другия значим разход за клиента – теглене на суми в брой от банкомат на банката – издател.

 

fallback
fallback