МВФ се съгласи с Пекин за забавянето на Китай

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg

13.10.2014 | 08:04
МВФ се съгласи с Пекин за забавянето на Китай

Коментар на Стивън Енгъл, Bloomberg


Още по темата

Не всичко върви по мед и масло в Китай, но нещата не са и толкова лоши, колкото някои смятат.

Това все пак е икономика, която расте с над 7% на година.

Проблемът е в забавянето на темповете, можем да кажем контролираното забавяне.

Изглежда обаче, че както в Поднебесната империя, така и извън нея, този процес се приема за здравословен.

Към момента няма непосредствена нужда от  допълнителни монетарни стимули - това е становището на Международния валутен фонд. 

Управителят на китайската централна банка Джоу Сяочуан в края на миналата седмица също подчерта необходимостта от дисциплинирана парична политика, на фона на стабилния икономически растеж и умерената инфлация.

Още по темата

Освен това управляващият директор на МВФ за азиатските пазари Маркус Родлауер изтъкна, че балансът, който Китай поддържа между експанзията и стрктурните реформи, е правилният път за момента.

И въпреки че индустриалният сектор и имотният пазар показаха признаци на слабост, по-късно тази седмица се очакват серия от други важни индикатори, свързани с външната търговия, новоотпуснатите заеми, паричното предлагане.

Те ще ни дадат повече информация за моментното състояние на китайската икономика през септември.

Както вече споменах, индустриалното производство и секторът на недвижимите имоти демонстрираха сравнително слабо представяне, а засега управляващите в Пекин като че ли са по-загрижени за подкрепата на трудовия пазар и не са склонни да предприемат нови мерки за директни фискални или пък монетарни стимули.

Централната банка беше доста ясна по този въпрос.

Миналата седмица премиерът Ли Къцян заяви, че Китай вече е постигнал целите за заетостта през 2014 година.

По думите му издръжливостта и постоянството са точно толкова важни, колкото и скоростта в общия икономически микс.

още нещо иинтересно - през уикенда бившият съветник в Китайската централна банка Ли Даокуей, който в момента оглавява отдела за икономически проучвания в университета Синхуа, заяви че свитото търсене на имотния пазар ще ограничи икономическият растеж на страната до 7,4% тази година.

От друга страна обаче премиерът Ли Къцян е убеден, че заложената цел от 7,5%ще бъде постигната.

Тази увереност леко се разминава с мнението на повечето анализатори, анкетирани от Блумбърг, чиято средна прогноза е за ръст от около 7,3% за тази година.

Така или иначе консенсусното становище е, че китайската икономика се движи добре и не е застрашена от някакви сътресения.