Lego прекратява 50 годишното си партньорство с Shell

Причината е силният натиск от страна на природозащитни организации

12.10.2014 | 11:28 Редактор: Георги Стоянов
Lego прекратява 50 годишното си партньорство с Shell

Lego прекратява партньорството си с Shell. Причината е силният натиск, оказван от Greenpeace. Неправителствената организация дори стартира петиция против сътрудничеството на двете компании и вече събра повече от 1 млн. подписа.

От 60-те години Lego създава конструктори с логото на Shell. Те включват малки бензиностанции, цистерни и състезателни коли, които се продават в обектите на Shell и в други търговски обекти, които предлагат продуктите на Lego.

Но през юли Greenpeace разпространи онлайн петиция, която призовава Lego да прекрати отношенията си със Shell, която е обвинена в рискови проучвания за нефт в Арктика. Shell спря програмата си там през 2013 г., но запази възможностите да направи още един опит. Освен това провежда подобни проучвания и на други места в Арктика.

Като част от кампанията си Greenpeace разпространи онлайн видео, наречено „LEGO: Не всичко е страхотно“. То изобразява арктическите чудеса, направени от конструктор Lego, които накрая биват залети с масло. Видеото призовава зрителите да подпишат петицията, която настоява Lego да прекъсне връзката си с петролния гигант.

По време на кампанията Lego заяви, че ще продължи отношенията си с Shell и настоя Greenpeace да адресира обвиненията си директно към Shell. Но в изявление в сряда главният изпълнителен директор на Lego Йорген Виг Кнудсторп заяви, че компанията не може да поднови договора си с Shell, който двете са подписали през 2011 г.