fallback

Недоволство срещу преговорите за търговско споразумение между САЩ и ЕС

Според критиците на споразумението то би понижило стандартите за защита на работниците, потребителите и околната среда

11.10.2014 | 15:45 Автор: Георги Стоянов

В Европа нарастват опасенията за водените със САЩ преговори за либерализиране на двустранната търговия, съобщава BBC.

Проектът за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство или TTIP, има за цел да  премахне широк спектър от бариери в двустранната търговия.

Опонентите на споразумението планират протести в събота в цяла Европа, както най-масови прояви се очакват в Германия, Франция, Испания и Италия.

Във Великобритания демонстрации са планирани в 15 града.

ЕС и САЩ стартираха преговорите миналата година, за да стимулират търговията и инвестициите и от там икономическия растеж и заетостта.

Една от целите на преговорите е да се понижат разходите за бизнеса за покриване на регулаторните изисквания. Една европейска компания, например, която иска да изнася в САЩ, често трябва да се съобразява с два набора от правила.

Критиците на споразумението обаче казват, че подобна стъпка ще понижи стандартите за защита на работниците, потребителите и околната среда.

Безопасността на храните е особено чувствителен проблем за противниците на споразумението в Европа.

Те предупреждават, че по този начин европейските потребители могат да бъдат изложени на опасността от генно модифицирани храни, обработено с хормони телешко месо и пилешко месо, което е било третирано с хлор.

Друго основно опасение е обсъжданата провизия, която ще позволи на чуждестранните инвеститори - да речем американска компания, инвестирала в ЕС - да съдят правителството на страната, в която оперират, в случай на законодателни промени.

Тази клауза се оказа доста противоречива и Европейската комисия реши да проведе публичен дебат по темата.

fallback
fallback